kvarner ruta 2

Sup Kvarner – daljnja sudbina

Priroda Novosti, zanimljivosti

Sjećate li se našeg supa Kvarner, koji je nakon puštanja iz Oporavilišta s Cresa preletio sjeverni Jadran te svojim poduhvatom privukao pozornost šire javnosti i stručnjaka koji se bave proučavanjem supova?
Donosimo nastavak priče o ovoj iznimnoj ptici koju i na dalje prati sreća.

U svojem lutanju Apeninskim poluotokom, osim što smo njegovo kretanje pratili virtualno, putem GPS signala na karti „Google Maps“, njegova prisutnost nije ostala nezapažena.

Kvarner je 28. rujna 2018. g. doletio sve tamo do ligurske obale, nedaleko francusko-talijanske granice, odakle se ponovno vratio na jadransku stranu, u mjesto Cesena.
Naime, tamo je u predvečerju 9. listopada potražio odmor na vrhu crkvenog križa i izazvao kod lokalnih redovnika bojazan.
Isti su obavijestili nadležne službe, no ubrzo se Kvarner udaljio s lokacije, a ovaj događaj ostao je zabilježen u lokalnim medijima.

https://www.corriereromagna.it/…/cesena-grifone-appollaiato

https://www.corriereromagna.it/news/cesena/29990/cesena-grifone-appollaiato-a-riposare-sulla-chiesa-di-villachiaviche.html?fbclid=IwAR3dX23hjlXj_RFEHMy31esux_pALX5u81oPsoyckROUxZNNxBkVvAADazA

Kvarner je nastavio svoje kretanje prema jugu te je ponovno snimljen, i to 12. listopada, u središnjoj Italiji, kako odmara na vrhu utvrde u mjestašcu Roccacinquemiglia.

Sup Kvarner – daljnja sudbina

Dana 14. listopada dobili smo dojavu o supu koji odmara na dvorcu „Castello di Lettere, iznad mjesta Lettere, južno od Napulja. Sup je snimljen kako sjedi u neposrednoj blizini ljudi i tada smo znali da s Kvarnerom nešto nije u redu.

Sup Kvarner – daljnja sudbina

Supa su tada pokušali uhvatiti djelatnici obližnje podružnice WWF Salerno, no ipak im nije pošlo za rukom. Pratili smo kretanje supa, znajući da će u nekom trenutku, očito radi iznemoglosti, morati sletjeti, a upravo se to i desilo 19. listopada, na jugu Italije, nedaleko gradića Catanzaro, gdje su ga djelatnici WWF Catanzaro uspjeli uhvatili. „Kvarner“ je smješten u lokalno oporavilište za divlje životinje u mjestu Catanzaro.

Ptica se brzo oporavila i u dogovoru s talijanskim kolegama, te uz velikodušnu pomoć djelatnika Državne službe za nadzor šuma (Corpo forestale di stato), Kvarner je prebačen i pridružen drugim supovima u velikoj letnici na području Abruzzo, gdje se provodi projekt repopulacije supova u središnjoj Italiji.
Kvarner će biti pušten na slobodu u proljeće, nedaleko letnice u kojoj se sada nalazi, a u blizini lokalne kolonije bjeloglavih supova te aktivnog hranilišta.

Koristimo ovu priliku još jednom zahvaliti se svim talijanskim prijateljima i kolegama na pomoći, trudu i skrbi o Kvarneru!

Marko Modrić