Sup "Birbiraj" u letu iznad riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac"

Na povratku iz Alpa, odmor potražio u Rijeci!

Priroda Novosti

Iako grb Grada Rijeke krasi dvoglavi orao, ovaj vikend, nama je bio je u znaku bjeloglavog supa!

Bjeloglavi sup „Birbiraj“, kojeg smo nakon oporavka 24. svibnja ove godine pustili u prirodu na otoku Cresu, zadržao se na Kvarneru svega desetak dana i zatim uobičajenom rutom kvarnerskih supova krenuo na put prema austrijskim Alpama. Na planinskom području Visokih Tura, u društvu brojnih supova koji se tamo okupljaju, proboravio je čitavo ljeto, sve do 10. listopada, kada je uslijedio njegov povratak u toplije krajeve. No pri povratku ka jugu, ovaj sup odabrao je duži put. Prvo na zapad, a zatim južnim obroncima predalpskog prostora i venetsko-friulijskom ravnicom do Slovenije i Hrvatske.

GPS trag četveromjesečnog boravka supa "Birbiraja" u Alpama i njegov "zaobilazni" povratak na Kvarner

GPS trag četveromjesečnog boravka supa “Birbiraja” u Alpama i njegov “zaobilazni” povratak na Kvarner

U svom povratku, dvodnevni odmor, s pogledom na brodogradilište “Viktor Lenac, „Birbiraj“ je potražio u Rijeci! Točnije na obroncima gradskog naselja Gornja Vežica, na padinama brda Sv. Križ i obližnjeg vrha Solin, gdje smo ga uspjeli „uhvatiti“ objektivom fotoaparata. Iako redovno supovi prelijeću riječko zaleđe tijekom svojih migracija, ovaj sup odabrao je upravo padine na rubu grada kao odmorište, prije povratka do kvarnerskih kolonija supova. Očekivali smo da je možda u društvu još kojeg supa, no ovaj polukišni vikend „Birbiraj“ je ipak proveo sam. (Tekst: MM)

Na povratku iz Alpa, odmor potražio u Rijeci!

“Birbiraj” u letu na riječkom nebu. U pozadini, otok Cres – područje sjevernog ornitološkog rezervata u kojem se gnijezde supovi. (Foto: MM)

 

Na povratku iz Alpa, odmor potražio u Rijeci!

Jednu noć, “Birbiraj” je proveo na vrhu krošnje crnog bora, na padini brda Solin. U pozadini, dimnjak termoelektrane u Kostreni. (Foto: MM)

 

Na povratku iz Alpa, odmor potražio u Rijeci!

Vikend odmor od 18.-20. listopada 2019. godine, sup “Birbiraj” proveo na riječko-kostrenskom području.