Prstenovani bjeloglavi sup u oporavilištu Beli (foto Tomislav Anić)

Stvaramo drugačiju zimu na otoku

Priroda Novosti

Pozivamo sve zaljubljenike u prirodu, entuzijaste, pticoljubce i prijatelje supova, planinare i one koji to nisu da nam se pridruže u Belom ove zime! Naš Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove Beli stvara drugačiju zimu na otoku!

Naša želja je da se još jače povežemo sa svojim posjetiteljima i educiramo ih o važnosti zaštite bjeloglavih supova i njihova staništa. Centar je ove godine obišlo preko 9000 posjetitelja i razgledalo izložbene postave te na taj način saznalo priču o tisućljetnom suživotu otočana i ove fascinantne ptice.

U cilju poticanja posjeta Centru, ali i otoku Cresu u zimskim mjesecima, Primorsko-goranska županija i Javna ustanova „Priroda“ omogućiti će slobodan ulaz za sve posjetitelje od 1. studenog do 15. prosinca 2019. godine. Centar ovom akcijom tako nastavlja s provođenjem edukacije posjetitelja o bjeloglavim supovima, kao izuzetne prirodne vrijednosti koju Kvarner ima.

Stvaramo drugačiju zimu na otoku

Zahvaljujući besplatnom ulazu tijekom trajanja ove akcije, posjetitelji mogu neograničen broj puta posjetiti Centar te kvalitetno provesti vrijeme, zabaviti se i naučiti puno zanimljivosti o bjeloglavim supovima i otočnom životu.

Tijekom ove akcije svi posjetitelji Centra sudjelovati će u kreiranju karte s rutama kretanja supova puštenih iz Oporavilišta te će na takav način neposredno sudjelovati u stvaranju novog sadržaja u Centru. Tako će posjetitelji u interakciji s osobljem Centra dobivati najnovije informacije o kretanju supova obilježenih GPS uređajima koji su iz Oporavilišta u Belom u prirodu pušteni ovog svibnja te saznati pojedinosti o njihovu životu, poteškoćama i izazovima s kojima se susreću na svojim lutanjima. Iz podataka koji se prikupljaju praćenjem putem GPS uređaja znamo da naši supovi putuju diljem Europe i „ne poznaju“ državne granice. Ta spoznaja posebno je zanimljiva i stranim posjetiteljima našeg Centra, posebno onima koji dolaze iz krajeva koje supovi posjećuju u svojim lutanjima (Italija, Austrija, Francuska, Izrael, Grčka, Bugarska i sl.). Upravo to nam je dalo ideju za osmišljavanje i realizaciju karte migracija kvarnerskih supova, u izradi koje će direktno sudjelovati i naši posjetitelji.

Pridružite nam se, željno vas očekujemo!

Stvaramo drugačiju zimu na otoku