Sup na grani

Lijepe vijesti s otoka Plavnika

Priroda Monitoring supova

Tijekom prosinačkog obilaska otoka Plavnika, zatekli smo jednu skupinu bjeloglavih supova kako upija jutarnje sunčeve zrake, sjedeći raspršena na stjenovitim policama i stablima koja rastu na rubu litica, dok je drugih  desetak ptica već bilo u zraku, polagano dobivajući visinu kružeći nad otokom.

Pregledom fotografija snimljenih supova, s dvije smo jedinke uspjeli očitati oznake zelenog prstena i jako smo se razveselili! Zeleni CYN nosi ptica koju smo spasili prošle godine u lipnju podno litica sjevernog ornitološkog rezervata na Cresu i potom uspješno pustili iz našeg Oporavilišta u prirodu u rujnu iste godine. Ptica je nosila GPS odašiljač, no isti je otpao nedugo nakon puštanja.

Za razliku od tada prestrašene i bespomoćne ptice „zarobljene“ na maloj plaži podno previjesnih litica, ovaj susret odavao nam je sliku „pravog“ supa iz divljine, koji se nedavno hranio na nekoj od strvina na Plavniku ili možda susjednom Cresu.

Drugi očitan prsten, zeleni CZD, nosi nešto mlađa ptica, a radi se o ovogodišnjem supu s Plavnika, prstenovanom u gnijezdu (baš kao i CYN) od strane Udruge Grifon.

Na povratku s Plavnika, na obližnjem ribogojilištu u uvali Veli bok sa sjeverne strane otoka, naišli smo na zanimljiv prizor.  Jato od 14 sivih čaplji odmaralo je na obručima uzgojnih kaveza koji plutaju na morskoj površini. (MM)

Lijepe vijesti s otoka Plavnika

5. prosinac 2019. Sup CYN na plavničkoj litici. Zaprljana glava i vrat (tamna boja) ukazuju na nedavno uspješno hranjenje na strvini. (foto: MM)

Lijepe vijesti s otoka Plavnika

20. lipnja 2018. Sup CYN tijekom spašavanja. Lijepo je vidljiv izrazito bijeli vrat i glava, odlika mladih supova u gnijezdu koji se još nikada nisu hranili na strvini, pa nisu imali niti prilike zaprljati perje. (Foto: Udruga BIOM)

Lijepe vijesti s otoka Plavnika

5. prosinac 2019. Sup CZD u jutarnjem odmoru na litici Plavnika. (Foto: MM)

Lijepe vijesti s otoka Plavnika

5. prosinac 2019. Sive čaplje na kavezima ribogojilišta uz Plavnik. (Foto: MM)