sup

U objektivu…

Priroda Novosti, zanimljivosti

Nedavno smo primili od gospodina Arsena Kraljića iz Omišlja nekoliko lijepih fotografija odrasle jedinke bjeloglavog supa, kako odmara na kamenju negdje u blizini uvale Voz na otoku Krku. Osim supa, na fotografiji vidljivo je i povinuto stabalce s karakterističnim oblikom tzv. “zastavičaste” krošnje, nastale kao posljedica jakog i čestog puhanja bure, koja je posebno izražena na ovom dijelu otoka Krka. Kao što bura utječe na krajobraz, vegetaciju, ljude, tako ima utjecaj i na ptice, uključujući i supove.

Nekada je to pozitivan utjecaj, kada bura pomaže supovima u letu, a ponekad zasigurno ima i negativan utjecaj, posebno kada hladni i orkanski udari bure tijekom zime danima šibaju izložene litice na kojima supovi tijekom inkubacije leže na jajetu. Inače, područje gdje se otok Krk najviše približio obali (upravo područje oko Voza) supovi tijekom svog leta vrlo često koriste kao uobičajen pravac prijelaza s otoka Krka na kopno. (M.M.)

Arsen Kraljić

Bjeloglavi sup, pravi ukras u otočnom krajobrazu. Autor fotografije (uključujući i naslovnu): Arsen Kraljić

 

GPS podatci s odašiljača, ukazuju da je sjeveroistočna obala otoka Krka, važan preletni koridor supova s otoka Krka na kopno. Ujedno radi se o djelomično obraslom i otvorenom staništu gdje supovi mogu lako uočiti strvinu. Bjeloglavi supovi

GPS podatci s odašiljača, ukazuju da je sjeveroistočna obala otoka Krka, važan preletni koridor supova s otoka Krka prema kopnu. Ujedno radi se o djelomično obraslom i otvorenom staništu gdje supovi mogu također i lako uočiti strvinu. U blizni je smještena i Zračna luka Rijeka, no koliko nam je poznato, na sreću, do sada nije bilo zabilježenih negativnih utjecaja (kolizija) supova i zrakoplova.