narcisi

Zimska cvatnja

Priroda Novosti, zanimljivosti

Procvali sunovrati u vrtu Centra za posjetitelje (prosinac – siječanj 2019./2020.)

U vrtu Centra procvali su u ovo zimsko vrijeme sunovrati što možda i nije neobično uzmemo li u obzir blagu zimu. Opažamo da su pojedine kultivirane svojte sunovrata započele ove zime ranu cvatnju i u okućnicama grada Rijeke u što smo se mogli uvjeriti na više mjesta. Dojmljive fotografije s Cresa poslala nam je zaposlenica u Centru gđa Daria Martinčić (sl. 1. i sl. 2.). Zanimljivo je, međutim, vidjeti o kojoj se vrsti sunovrata ovdje radi, jer nisu sve vrste jednako „raspoložive“ za preuranjenu zimsku cvatnju.

Zimska cvatnja

Sl. 1. Sunovrati u procvali u vrtu Centra za posjetitelje (foto: Daria Martinčić)

Kao i kod mnogih drugih lukovičastih vrsta u klimatski umjerenim područjima, većini vrsta sunovrata nužno je razdoblje zimske izloženosti niskim temperaturama kako bi tek u proljeće započeli svoj uobičajeni rast i puni razvitak. Ova prilagodba omogućuje sunovratima i mnogim drugim lukovičastim proljetnicama zaštitu od preranog zimskog nicanja i mogućeg smrzavanja cvatućih izdanaka prilikom prodora jačih zimskih hladnoća.

Zimska cvatnja

sl. 2. Hoće li prerano procvjetali sunovrati izdržati zimu? (foto: Daria Martinčić)

Iznimka takvom zahtjevu za razdobljem hladnoće izražena je kod višecvjetnog sunovrata (Narcissus tazetta). Ova vrlo dekorativna sredozemna vrsta sunovrata autohtona je na otocima Cresu i Lošinju, pa divlje raste na nekim kamenitim mjestima položitih obala mora. Ondje tvori i posebnu bilju zajednicu suhih kamenitih travnjaka čapljeza i višecvjetnog sunovrata (as. Narcisso-Asphodeletum Šegulja 1968) koja zbog rijetkosti zahtijeva pažnju u zaštiti prirode (sl. 3.).

Zimska cvatnja

Sl. 3. Autohtoni višecvjetni sunovrati na otoku Cresu uobičajeno procvatu koncem ožujka (foto: M. Randić)

Sunovrati procvali u vrtu Centra pripadaju vjerojatno također ovoj vrsti (odlikuju se s više cvjetova na stapci), a radi se očito o kultivaru – možda bi ga mogli podvesti pod kultivar Narcissus ‘Bridal Crown’, što pretpostavljamo, jer ima pune cvjetove – skupina „flore pleno“ (sl. 1.). Bilo bi zanimljivo posjetiti staništa višecvjetnog sunovrata na cresko-lošinjskom otočju i vidjeti jesu li ove zime preuranjeno procvali i divlji sunovrati te kako će se nositi s (još) mogućim prodorima hladnoće.

M. R.