ćubasti gnjurac u moru

Kratki susret s ćubastim gnjurcima

Priroda Novosti

Ćubasti gnjurac (Podiceps cristatus) je ptica vodenih ekosustava, česta na rijekama i jezerima gdje gnijezdi na plutajućim gnijezdima od vodenog bilja. Ima tamnu krijestu, dugi vitki vrat i tamna leđa, a prilagođen je plivanju i ronjenju te se najčešće hrani ribom.

Kratki susret s ćubastim gnjurcima

Iz okolice grada Cresa dojavljeno nam je o ozlijeđenom gnjurcu, a ptica je dopremljena u naše Oporavilište te je pregledom ustanovljeno da se radi o površinskim ozljedama koje je ptica zadobila krećući se po asfaltu gdje je i pronađena. Gnjurcu su sanirane ozljede te je stavljen na tiho i mračno mjesto da bi se umanjio stres i natjeralo pticu na zasluženi odmor.

Kratki susret s ćubastim gnjurcima

Idućeg dana opet smo zaprimili poziv o pronađenom još jednom ćubastom gnjurcu! I u ovom slučaju radilo se o gotovo istim ozljedama kao na prethodnom gnjurcu.

Kratki susret s ćubastim gnjurcima

Što je kumovalo ovom događaju da se gnjurci nađu ozlijeđeni na njima neprijatnom terenu, ne možemo sa sigurnošću reći, ali pretpostavljamo da je olujna bura koja ovih dana puše na Kvarneru imala svoju ulogu u ovom događaju.

Kratki susret s ćubastim gnjurcima

Ugledavši more i otvorena vrata transportera u kojem su se nalazili, brzo su izašli iz njega i skočili u more i zaplivali i zaronili, a društvo im je pravio i morski vranac koji im je prišao čim ih je ugledao.

Sretno!

[T.B.A.]