mapa kretanja

Gdje su naši supovi? Drugi dio – Karlo

Priroda Novosti

Od puštanja u prirodu u svibnju 2019. godine, bjeloglavi sup Karlo odlučio je provesti gotovo godinu dana u inozemstvu. Od početne aklimatizacije na Kvarneru, odnosno na otoku Cresu i Krku, već poznatom rutom prema sjeverozapadu preko grobničkih Alpi i Ilirske Bistrice uputio se bio prema ljetovalištu mnogih kvarnerskih supova – austrijskim Alpama. Međutim, samo kratko vrijeme proveo je u okolici masiva Grossglockner te se ubrzo spustio u talijansku regiju Friuli-Venezia Giulia, točnije u prirodni rezervat Lago di Cornino.

Što ga je privuklo da toliko mjeseci provede tamo? U sklopu Prirodnog rezervata nalazi se i “restoran” za supove, često nezaobilazna točka za supove koji u proljeće migriraju prema Alpama i za one koji se u jesen spuštaju prema jugu, kada snijeg počne prekrivati planinske lance. Često u Corninu u “najprometnijem” razdoblju od svibnja do listopada zna se vidjeti i dvjestotinjak supova na hranilištu u jednom danu!

Karlov povratak na Kvarrner

Karlov povratak na Kvarrner

3. travnja Karlo napušta lokalnu koloniju od četrdesetak parova supova koji gnijezde u blizini hranilišta i gotovo istom rutom kojom je bio napustio Kvarner, njome se i vratio. Ovog puta međutim kod Ilirske Bistrice bira ići odmah južno preko Ćićarije do creske Tramuntane, a preko otoka Plavnika i Krka dolazi na otok Prvić gdje se i trenutno nalazi u, vjerujemo, dobrom društvu divljih supova koji nastanjuju gorostasne litice tog kvarnerskog otoka.

[T.B.A.]