sup na cesti 1

Bliski susret

Priroda zanimljivosti

Priliku za promatrati bjeloglavog supa iz neposredne blizine danas je u poslijepodnevnim satima imao na otoku Krku gosp. Luka Biro, a bliski susret s ovom veličanstvenom pticom odigravao se na pomalo „čudnom mjestu“, točnije na sredini prometnice koja spaja mjesta Rasopasno i Tribulje, odnosno dalje vodi prema Čižićima. Odrasla jedinka bjeloglavog supa nalazila se na cesti, a potom je poletjela stotinjak metara, leteći neposredno iznad kolnika, da bi se ponovno spustila na prometnicu, odnosno uklonila se na obližnju gromaču, uz neposrednu blizinu ceste. O ovom susretu odmah je obavijestio naš Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli, sumjajući da s pticom možda nešto nije u redu. I nama je bilo pomalo čudno da se tako iskusna ptica nije uspjela podići odmah u zrak, a i sam g. Biro se vratio nedugo nakon dojave ponovno na lokaciju susreta, ali bjeloglavog supa više nije bilo.

Jedan dobar razlog zašto bi se sup mogao naći nasred ceste jest taj da se spustio na neku strvinu koja odbačena leži u blizini, kao što je primjerice pregažen zec, srna, mačka, kuna ili na Cresu, često ovca. Zabilježili smo upravo u takvim slučajevima stradanje samih supova od posljedica sudara s vozilom dok su polijetali sa strvine, na kojoj su se hranili neposredno uz prometnicu. A zašto se sup nije odmah vinuo u visinu? Supovi su velike i teške ptice, a prilikom polijetanja, kao i veliki putnički avioni, trebaju dobar zalet, a kada su k tome još „punog trbuha“, idealno je kada zalet mogu „hvatati“ nizbrdo. U ovom slučaju, nadamo se da bijeg u visinu nije odmah uspio zbog ravnog dijela ceste koja je sa svake strane omeđena „zelenim zidom“ guste vegetacije, što je supa primoralo letjeti nad kolnikom, a kad nije postigao dovoljan uzgon, ptica je ponovno sletjela.

Naravno, možda je u ovom slučaju naša teorija potpuno kriva, a sup se spustio na cestu jer potencijalno ima neki problem i poslije je nestao zavukavši se negdje u gustiš. Nadamo se i vjerujemo da ipak nije tako i da epilog ovog bliskog susreta neće biti nesretan. Gospodinu Luki još jednom hvala na dojavi i pomoći!

Bliski susretBliski susret