supovi

Dvoznamenkasti broj supova na oporavku

Priroda Novosti

Od 15. kolovoza naše Oporavilište na skrbi  broji  čak deset supova, a dojava  za spašavanje posljednjeg odnosila se na pticu iz sjevernog creskog rezervata. Anamarija Uremović kontaktirala je naše Oporavilište u Belom i obavijestila nas o supu koji se nalazio na grotama uz more. Sup nije bio u izravnoj opasnosti, no obzirom da se radilo o mladoj i neiskusnoj ptici za pretpostaviti je bilo da će sup kad tad poletjeti, a time i vrlo vjerojatno kao u već dobro poznatom scenariju, završiti u moru.

Dvoznamenkasti broj supova na oporavku

Naime upravo smo tu pticu već danima u obilascima primjećivali na gnijezdećoj litici Kargadura, kako u društvu roditelja vježba prve kratke letove, a zatim i svjedočili specifičnom kriještećem glasanju kojim je mladi sup pozivao roditelje da ga nahrane, uporno ih čekajući na litici.

Dvoznamenkasti broj supova na oporavku

Ptica nosi metalni ornitološki prsten UA3472 i ime Stalagtit, a u svibnju ove godine kada je i bio prstenovan u gnijezdu od Udruge Grifon, ovaj sup bio je premalen da dobije i plastični prsten. Većina mladih supova je odavno napustila gnijezda, neki su već u lutanju po Europi, a vjerojatno radi nešto kasnije inkubacije ovaj mališan već od početka malo “kasni”.

Još jednom zahvala Anamariji Uremović na dojavi te Klaudiji Sintić na prijevozu!