sup s plavnika

Spašen sup s Plavnika

Priroda Novosti

Nedavno smo bili zaprimili dojavu o bjeloglavom supu koji se nalazio nisko na grotama uz more na otoku Plavniku. Zatražili smo pomoć od našeg Maria Sintića no njegovo plovilo nije bilo dostupno, međutim njegov prijatelj, kostrenjan Miljan Šoić Mini, odmah je ponudio svoje plovilo s kojim smo ubrzano isplovili u pravcu otoka Plavnika.

Kapetani turističkih brodova Taxi Boat Punat i Taxi Boat Kormat od kojih smo i zaprimili dojave, čekali su nas na lokaciji na dovoljnoj udaljenosti od supa kako ga nebi uznemiravali a opet kako bi ga nadgledali i javili nam eventualnu promjenu mjesta.

Spašen sup s Plavnika

Došavši pod plavničke litice, pokušali smo supa spasiti na samim grotama među tim isti se odlučio odraziti u još jedan neuspješan let te je nakon nekoliko desetaka metara sletio u more.

Kako je more bilo nemirno, pribojali smo se da bi se sup mogao ozlijediti pri pokušaju izlaska na kopno te smo odlučili – zaplivati sa supom.

Spašen sup s Plavnika

Spašen sup s Plavnika

Sigurnim povratkom na plovilo, akcija je završila a slijedio je transport do Oporavilišta u Belom. U ovoj akciji sudjelovala je i naša volonterka iz portugala Estela Marques te Stina Jurkota, cresanka koja studira u Sloveniji a odrađuje praksu kod nas u Centru.

Veliko hvala Miljanu Šoiću Miniu, Mariu Sintiću i kapetanima turističkih brodova!