Bjeloglavi sup spašen

U luci grada Krka spašen bjeloglavi sup

Priroda Novosti

Iako su ljetni mjeseci razdoblje godine kada imamo najviše posla i intervencija oko spašavanja bjeloglavih supova i to u pravilu mladih ptica koje često radi letnog neiskustva, loše kondicije ili iz nekih drugih razloga završe na skrbi u našem Oporavilištu u Belom, i u preostalom dijelu godine dobivamo dojave o supovima u nevolji.

Jedan takav slučaj upravo se odigrao na otoku Krku u nedjelju 31. listopada 2021. godine. Zaprimili smo dojavu o bjeloglavom supu koji se iz mora domogao kopna, izvukavši se u gradu Krku na glavni lokobran. Po očevicima supa je u letu napalo jato sivih vrana i galebova, a ptica je gubivši visinu, na kraju završila u moru. Pticu smo uspješno spasili uz pomoć dobrih ljudi koji su cijelo vrijeme ostali na lokaciji prateći i javljajući što se s pticom događa, kao i Lučke uprave Krk koja nam je plovilom pružila podršku u spašavanju, posebno radi činjenice da je sup još jednom pokušavajući pobjeći, ponovno završio u moru.

Pticu smo istog dana prebacili u Opravilište, gdje se trenutno nalazi. Radi se o odraslom supu, koji je obilježen zelenim plastičnim prstenom oznake FHO. Upravo po oznaci prstena znali smo da je sup prstenovan u Italiji, pa smo zatražili dodatne informacije od talijanskog kolege. Saznali smo da je ova jedinka već jednom spašena nedaleko grada Udine (Italija) 20. rujna 2020. godine i nakon oporavka puštena u prirodu 26. studenog 2020. godine, kada je i prstenovana. Skoro godinu dana nakon puštanja u prirodu, ptica je imala „sreću u nesreći“ te je ponovno spašena iz nevolje, ovaj put kod nas na Krku. Obzirom da je prstenovana kao odrasli sup, ne možemo sa sigurnošću reći radili se o supu s Kvarnera ili ptici iz neke druge europske populacije.

Inače, sive vrane (posebno kada ih je više) i galebovi, vrlo često iskazuju agresivno ponašanje i to posebno prema pticama grabljivicama, neprestano ih napadajući u zraku. Škanjci mišari česte su žrtve tog „mobbinga“ od strane sivih vrana i galebova, kojih u naseljima ima svake godine sve veći broj. Sličan slučaj dogodio se krajem svibnja na području Baške, kada su također sive vrane „prizemljile“ bjeloglavog supa, no ta jedinka bila je izrazito lošeg zdravstvenog stanja. Ipak, uspjeli smo je oporaviti i 25. rujna 2021. godine uspješno pustiti natrag u prirodu. Želimo dobar oporavak i ovom supu i još jednom zahvala svima koji su pomogli!

U luci grada Krka spašen bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup raširenih krila suši se nakon što se izvukao iz mora na vanjske grote krčkog lukobrana.

U luci grada Krka spašen bjeloglavi sup

Jato od 12 sivih vrana sa svjetionika pozorno prati daljni razvoj situacije…