U novu godinu s "novim" supovima

U novu godinu s "novim" supovima

Priroda Novosti

Naše hranilište na Cresu privlači pažnju mnogih supova koji za vrijeme svojih lutanja i migracija posjećuju i kvarnerske otoke. Tako je foto zamka postavljena na hranilištu u siječnju i početkom veljače zabilježila, osim redovnih kvarnerskih supova te onih s talijanskim ornitološkim prstenom, i dva supa koja do sada nismo imali u evidenciji.

U novu godinu s "novim" supovima

Riječ je o supu s krilnim markerom V3, obilježenom u kanjonu Kresna u Bugarskoj 2018. godine. Na slici je također vidljiv satelitski odašiljač koji se nalazi na krilnom markeru pomoću kojeg kolege iz Bugarske prate kretanje supa. Iz priložene karte s GPS tragom vidimo da se sup V3 kretao od Crnog mora, preko Balkanskog poluotoka do Alpa a dva puta je bio i do Sjevernog mora!

U novu godinu s "novim" supovima

Novo lice na hranilištu je i sup s krilnim markerom J14 a obilježen je u Izraelu. Jedan drugi sup prstenovan u Izraelu, 6H7, učestali je korisnik našeg hranilišta, no ovo je prvi put da smo evidentirali supa J14.

U novu godinu s "novim" supovima

Hranilišta diljem Europe i Bliskog istoka osim svoje primarne funkcije dohranjivanja supova zbog pomanjkanja hrane u divljini, također su izvor vrijednih informacija o supovima koji ih koriste. [T.A.]