Započeli smo redoviti monitoring supova na gniježđenju

Započeli smo redoviti monitoring supova na gniježđenju

Priroda Monitoring supova

Redoviti zimski monitoring, odnosno prebrojavanje aktivnih gnijezda bjeloglavih supova, prva je ovogodišnja dokumentirana informacija o broju parova ove strogo zaštićene vrste, koji su se nakon “udvaranja” i takozvanih svadbenih letova parili te položili jaje u svoja gnijezda.

Broj aktivnih gnijezda ujedno je i vrijedan pokazatelj stanja populacije bjeloglavih supova, jer u neku ruku predstavlja sveukupni indikator okruženja u kojem supovi žive, a prvenstveno se to odnosi na dostupnost tj. raspoloživost hrane.

Ovogodišnji obilazak započeli smo pregledom lokacija na otoku Plavniku, gdje smo zabilježili najmanje 12 aktivnih gnijezda. Plavničke litice u ovo doba godine dodatno su uljepšane žutom bojom gromotulje koja je sada u punom cvatu. Nastavak monitoringa obuhvatio je istočnu obalu otoka Cresa, od mjesta Merag prema sjeveru. Na jednom dijelu te dionice nalazi se i zaštićeno područje Posebni ornitološki rezervat Fojiška – Pod Predošćica, iako dio supova gnijezdi i izvan granica rezervata. Tako smo ovom prilikom na potezu Merag – litica Kruna evidentirali najmanje 21 par na inkubaciji.

Obilazak smo nastavili i sjevernije od mjesta Beli, do najsjevernije točke otoka Cresa, rta Jablanac, a upravo na tom sjevernom dijelu pronašli smo još 2 para supova na gniježđenju, pa je ovo za nas nova lokacija koju do sada nismo imali evidentiranu u našoj bazi podataka!

Tijekom veljače provjerili smo stanje i na izrazito teško dostupnim lokacijama gniježđenja supova na sjeverozapadnom dijelu Cresa, kojeg redovito pratimo od 2020. godine, a ove godine pronašli smo tamo 8 parova na gniježđenju. Za sada možemo zaključiti da je prvi dio monitorninga bio uspješan s ukupno najmanje 43 aktivna gnijezda sjeverno od Merga, uključujući otok Plavnik.

Uz supove kao i uvijek na monitoringu susretali smo brojne morske vrance, poneki od njih virili su iz svojih rupa u stijenama gdje rade gnijezda, kao i potvrdili prisutnost sivog sokola na Plavniku te uz obalu sjevernog creskog rezervata.

Preostale lokacije za monitoring aktivnih gnijezda supova na kvarnerskim otocima koje nam slijede su istočna obala otoka Cresa od rt. Tarej do uvale Koromačna,  uključujući južni creski ornitološki rezervat, otok Prvić te širi pojas istočne obale otoka Krka,  gdje je smješten Posebni rezervat Kuntrep. (T.A., E.V., M.M.)

Započeli smo redoviti monitoring supova na gniježđenju

U gnijezdu…

Započeli smo redoviti monitoring supova na gniježđenju

Sivi sokol fotografiran u sjevernom creskom  rezervatu…