Nakupljanje bubamara radi prezimljavanja

Nakupljanje bubamara radi prezimljavanja

Priroda Novosti, zanimljivosti

Nakupljanje bubamara zbiva se u jesen kad se ovi kukci pripremaju za zimsko mirovanje i prezimljavanje. Pojava je istraživačima kukaca i prirodoslovcima poznata već odavno, a nakupljanje se može opažati kod više vrsta bubamara (sl. 1). Složeni mehanizmi koji djeluju da se one okupljaju na svojstvene načine i na određenim mjestima počeli su se otkrivati i upoznavati tek u novije vrijeme. Smatra se da su kemijski podražaji feromona koje ispuštaju same bubamare možda od presudne važnosti.

Nakupljanje bubamara radi prezimljavanja

Nakupljanje bubamara radi prezimljavanja

Zanimljivo je da bubamare ponekad privlače svijetlo obojene, osunčane i od vremenskih nepogoda zaklonjene zidne površine kao što je upravo krajem listopada zabilježeno na creskoj Tramuntani (sl. 2). Možemo pretpostaviti da će se bubamare koje su masovno doletjele i zadržavaju se na zidu u zaselku Ivanje, kad nastupi hladnije vrijeme, povući u zgradu i ondje se u zaštićenim pukotinama okupiti u gusto poredane nakupine gdje će i prezimiti. Pojavu će u svakom slučaju biti zanimljivo i dalje pratiti.

Nakupljanje bubamara radi prezimljavanja

Sl. 2. Bubamare se okupljaju na zidu

Opazili smo, što je također odavno poznato u znanosti o kukcima, da se neke vrste bubamara na zimsko mirovanje povlače iz niže smještenih staništa u više u gorske i planinske predjele. Tako je ponekih godina moguće vidjeti gusto nakupljene „grudice“ obamrlih bubamara ispod kamenja i busena trave na samom grebenu Učke – Vojaku. Nakon zime, u proljeće, one se bude iz zimske obamrlosti, prekidaju mirovanje i ponovno se raspršuju kako bi nastavile s uobičajenim aktivnostima. Te su njihove aktivnosti posljednjih godina ponešto narušene pojavom invazivnih stranih vrsta bubamara koje također pokazuju svojstva nakupljanja u zakloništima i kućama radi prezimljavanja. Masovna pojava bubamara ponekad zabrine vlasnike kuća jer pojedini kemijski spojevi koje izlučuju bubamare, a, između ostalog, ti im spojevi služe i kao kemijska obrana od grabežljivaca, mogu izazvati u ukućana alergijske reakcije.

Tomislav Bandera Anić i Marko Randić

Sve foto: Tomislav Bandera Anić