Posjeti nas

Bjeloglavi sup jedan je od simbola otoka Cresa – otoka iznimne i očuvane biološke raznolikosti.

Upravo je Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom nezaobilazno mjesto u kojem se može saznati priča o tisućljetnom suživotu otočana i bjeloglavih supova.

Centar je smješten u obnovljenoj zgradi nekadašnje škole, a za posjetitelje je u prizemlju uređen multimedijalni izložbeni postav o bjeloglavim supovima i životu stanovnika creske Tramuntane (sjeverni dio otoka Cresa). Centar posjetiteljima nudi i druge zanimljive sadržaje, od povremenih fotografskih izložbi do različitih radionica za djecu, a u njemu se mogu saznati i zanimljive informacije o značaju i radu samog oporavilišta za bjeloglave supove koje djeluje u sklopu Centra.

Centar je mjesto susreta znanstvenika, istraživača, stručnjaka ornitologa, zaljubljenika u prirodu i entuzijasta, lokanog stanovništva i školske djece, a kroz aktivnosti Centra i rad oporavilišta za bjeloglave supove, monitoring populacije, edukaciju i održivu turističku valorizaciju prirodne i kulturne baštine otoka, provode se aktivne mjere zaštite strogo zaštićenih i ugroženih bjeloglavih supova.

Dobro došli!

U dvorištu zgrade Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli raste impozantno cedrovo stablo koje poziva da sjednete i odmorite se u hladovini njegove velike krošnje. Slušajući zvukove malog otočnog mjesta Beli, pjev ptica i blejanje ovaca koje pasu u okolici, uronjeni u otočni ritam, posjet Centru možete započeti čitanjem informacija o prirodnim ljepotama Primorsko-goranske županije i kvarnerskih otoka koje su objavljene na vanjskim informativnim panoima. Iz dvorišta se pruža prekrasan pogled na mjesto Beli pa je to ujedno i lokacija gdje nastaju najljepše fotografije mjesta.

U dvorištu se nalazi suvenirnica u kojoj možete pronaći lokalne suvenire tematski vezane uz bjeloglave supove i kvarnerske otoke, ali i autohtone kvarnerske proizvode. U našem se dvorištu možete i osvježiti uz hladne ili tople napitke spravljene od autohtonog, kvarnerskog voća ili ljekovitog bilja.


Dvorana „Bjeloglavi supovi“

Hodajući dvorištem, kamena stazica uvodi vas u izložbeni prostor Centra. Ulaskom u dvoranu „Bjeloglavi supovi“ ulazite i u svijet ove karizmatične vrste. Tamo ćete saznati razloge opstanka bjeloglavih supova na Kvarneru, ali i razloge njihove iznimne ugroženosti. Multimedijalni karakter postava posjetiteljima pruža jedinstven audiovizualni doživljaj, a kroz moderne elemente interpretacije posjetiteljima se na zabavan način prenose informacije te podiže svijest o važnosti očuvanja bjeloglavih supova.

Dvorana „U suživotu“

Na zanimljiv način ispričana je priča o načinu života lokalnog stanovništva u skladu s prirodom, što je rezultiralo velikim očuvanjem biološke raznolikosti. Tradicionalan način života djelomično se na otoku zadržao sve do danas.

Prikaz etno ostavštine sjevernog dijela otoka Cresa i mjesta Beli te opisi nekadašnjeg načina života zaokružit će kod posjetitelja sliku o tisućljetnom suživotu lokalnog čovjeka s prirodom. Zavirivši u „škrinjicu sjećanja“, posjetitelji će doživjeti i čuti autohtoni govor te zvukove svakodnevnog života u pitoresknom otočnom mjestašcu Beli.


Galerijski prostor

Galerijski prostor namijenjen je povremenim fotografskim izložbama te koncepcijski povezuje dvorane „Bjeloglavi supovi“ i „U suživotu“. To je prostor gdje se posjetitelji upoznaju s različitim zanimljivim temama bogate biološke raznolikosti Primorsko-goranske županije, ali i drugim temama vezanim uz suživot čovjeka i prirode. Predviđeno je da se izložbe mijenjaju na godišnjoj razini pa će svake godine posjetitelje dočekivati nova zanimljiva fotografska izložba s opisima i doživljajima vrijedne prirodne i kulturne baštine našega kraja.

Trenutna izložba posvećena je najdubljoj jami na otoku Cresu, Jami Čampari.

„Macmalićeva učionica“ i „Sovina čitaonica“

Na katu Centra nalazi se „Macmalićeva učionica“, višenamjenska dvorana za provedbu različitih programa, znanstvenih i popularnih predavanja, održavanje edukativnih radionica za školsku djecu, projekcija i sl. No, nismo zaboravili ni one najmlađe pa je tako u samom potkrovlju Centra uređena „Sovina čitaonica“, mjesto za igru i pričanje priča i lokalnih legendi.

U Centru je opremljeno i nekoliko soba za smještaj naših suradnika, ali i volontera koji će putem namjenskih volonterskih programa i akcija doprinijeti očuvanju i održivoj turističkoj valorizaciji prirodne i kulturne baštine sjevernog dijela otoka Cresa.

Pozivamo vas da posjetite Centar i doživite zanimljivo putovanje kroz prostor i vrijeme ovoga kraja!