Šuma Tramuntana

Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove smješteni su u pitoresknom mjestašcu Beli na području Tramuntane, kako se naziva sjeverni dio Cresa prekriven istoimenom šumom.

Tramuntana svjedoči o tisućljetnom odnosu čovjeka i prirode, što je rezultiralo upečatljivim krajobrazom, očuvanom izvornom tradicijom, kilometrima dugim gromačama (suhozidima) te mnogobrojnim starim pastirskim stanovima i naseljima. Iskonska ljepota krajobraza očituje se u očuvanom biljnom i životinjskom svijetu, što je odlika ovog divljeg i čarobnog krajolika.


Šuma Tramuntana

Šume divovskih hrastova i pitomih kestena stare su više od 100 godina, a nerijetko se nađu i višestoljetna divovska stabla preko 30 metara visine i opsega debla više od 5 metara. Stari volovski putovi, izgrađeni rukama starih majstora, svjedoče o suživotu čovjeka i prirode, a upravo tim volovskim putovima danas nas vode pješačke staze. U sklopu pješačkih staza uređeno je sedam labirinata i postavljena je 21 kamena skulptura kipara Ljube de Karine s uklesanim stihovima Andra Vida Mihičića, bejskog pjesnika iz 19. stoljeća, zaljubljenika u Tramuntanu.

Na otoku Cresu dva su prostrana, ali bitno različita šumska kompleksa. Jedan je na jugu, onaj vazdazelene eumediteranske šume s najvećom zastupljenošću hrasta crnike na području Punte križa, a drugi na sjeveru, upravo na Tramuntani. Šuma na Tramuntani je, za razliku od one na Punti križa, submediteranska, listopadna i u njoj pretežu različite listopadne vrste hrastova, javora i grabova. Botaničari obično kao biološki zanimljivu činjenicu Tramuntane ističu pojavljivanje četiri vrste hrastova, dvije vrste javora, dvije vrste grabova, raznolikog drugog drveća i grmlja, te pojedinih „kontinentalnih“ predstavnika šumske flore kao što su božikovina i bademasta mlječika. Od zanimljivih životinjskih vrsta na Tramuntani se zadržava reliktna populacija zidne gušterice i populacija krtice kojima je otok Cres jedino nalazište na kvarnerskim otocima. Bioraznolikost šumskog kompleksa Tramuntane povećava razvedenost reljefa, između ostalog brojne ponikve u kojima se nakupilo duboko tlo tipa crvenice, dok uzvišenja gorskog hrbata Sis – Gorice omogućavaju razvoj visinske zonacije šumske vegetacije na Cresu. U nižim predjelima ovdje se razrasta šuma hrasta medunca i bijelog graba, a u višim predjelima šuma hrasta medunca i crnog graba.

Jedan od najznamenitijih hrastova medunaca je zaštićeni višestoljetni hrast u zaselku Sveti Petar. Zbog njegove starosti i izgleda, kao i velike šupljine u deblu, oko njega se pletu različite priče i legende koje ćete vjerojatno moći saznati od lokalnog stanovništva ili u Centru za posjetitelje u Belom. Tko je imao prilike vidjeti ljepotu ovog stabla prije nego ga je posljednjih desetljeća poharalo nekoliko olujnih nevremena i slomilo mu većinu grana i vrh krošnje, vjerojatno će se razočarati današnjim izgledom stabla. Međutim, stablo i dalje sa svojim širokim deblom djeluje impresivno, a vjerojatno će još dugo odolijevati budućim vremenskim nepogodama i ostalim nedaćama.

Na području Tramuntane trasirano je i označeno sedam planinarskih, sedam turističkih i tri biciklističke staze u ukupnoj dužini od oko 100 kilometara.

Karta Tramuntana Hike&Bike (.pdf)


Galerija