Oporavilište za bjeloglave supove

Zašto oporavilište?

Rješenjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Oporavilište za bjeloglave supove Beli ovlašteno je za obavljanje poslova oporavilišta i skrbi za supove te je njegova uloga izuzetno važna za daljnje očuvanje i skrb o ovoj strogo zaštićenoj vrsti. Potreba za oporavilištem je velika jer svake godine u prosjeku desetak supova strada i biva zbrinuto u Oporavilištu. To su najvećim dijelom mlade i neiskusne ptice koje tijekom ljetnih mjeseci, pri svojim prvim letovima, padaju iz gnijezda u more podno litica te bivaju spašene i dopremljene na skrb u Oporavilište. No ponekad i odrasli supovi koji su iz nekog razloga nađeni ozlijeđeni, iscrpljeni ili pothranjeni nalaze oporavak u Belom. Sve se ptice nakon uspješnog oporavka vraćaju natrag u prirodu.

U cilju određivanja dijagnoze za ptice koje nam pristignu, kao i davanja ili propisivanja nužnih terapija i savjeta, nesebično nam pomažu veterinari, posebno iz Veterinarske stanice Rijeka – Ambulante Lošinj, Veterinarske ambulante „Njuška“ iz Rijeke, Udruge „Sokolarski centar“ iz Šibenika i naravno zagrebačkog Zoološkog vrta, koji su ujedno i naši partneri u projektu.

Svaki spašeni sup važan je za populaciju, jer supovi tek u petoj godini dostižu spolnu zrelost, godišnje imaju samo jedno jaje, a mortalitet mladih supova u prvog godini može biti čak do 75%. Zbog svega toga, aktivnosti spašavanja, oporavka i ponovnog puštanja ptica u prirodu imaju pozitivan utjecaj na populaciju.

Svaki spašeni i oporavljeni sup dobiva drugu šansu za život, što je značajan napor u doprinosu očuvanja bjeloglavih supova u Hrvatskoj. Supovi se prilikom puštanja prstenuju, a neki i obilježavaju GPS uređajima te se tako prati njihov život i daljnje snalaženje u prirodi.
SUP U NEVOLJI – NAZOVITE 112!


Ako se primijeti ili pronađe jedinka bjeloglavog supa u nevolji (pluta u moru ili ne može poletjeti, iscrpljenost, čudno ponašanje ili slično), vrlo je važno čim prije obavijestiti dežurnu službu na besplatni broj 112 koja će za daljnju intervenciju kontaktirati djelatnika Javne ustanove „Priroda“ (091 1352-400, 091 2352-400) ili djelatnike Oporavilišta za bjeloglave supove u Belom (095 506 1116, 091 184 0525).

Ako se bjeloglavi sup nalazi u moru, pticu je nužno čim prije izvaditi iz mora i dopremiti u Oporavilište u Belom.

Velika zahvala i pohvala ide lokalnom stanovništvu i osviještenim pojedincima koji aktivno sudjeluju u spašavanju bjeloglavih supova. Većina supova biva spašena brzom intervencijom dobrih ljudi, što govori o osviještenosti i angažiranosti zajednice u cilju očuvanja ove vrste.


Galerija