Nova izložba fotografija - Pod njima zemlja, brda, mora, vali

Nova izložba fotografija – Pod njima zemlja, brda, mora, vali

Priroda Novosti

Ptice su jedna od „omiljenijih“ skupina životinja. Volimo i njihov let i pjev i gracioznost. Ujedno, kao skupina su postali jedan od najvažniji „ambasadora“ očuvanja prirode, simbol slobode, opsesija (pozitivna) i strast brojnih ljubitelja prirode. Uvijek nam je drago istaknuti i ornitološko bogatstvo Primorsko-goranske županije, prepoznato i na razini Europske unije. Naši su Kvarnerski otoci dio ekološke mreže Natura 2000 te su značajni za očuvanje 34 ciljne vrste ptica. Samo na području cresko-lošinjskog arhipelaga zabilježeno je više od 200 vrsta ptica.

Svatko tko je ikada pokušao fotografirati neku divlju životinju, zna koliko je zahtjevno uhvatiti pravi trenutak i napraviti kvalitetnu fotografiju. Odabrane fotografije djela su pravih zaljubljenika u prirodu našeg kraja, onih kojima nije teško satima čučati na istom mjestu da bi zabilježili taj trenutak ljepote koju nam daje priroda. Za svaku pojedinu fotografiju ove izložbe njezin bi autor mogao ispričati zanimljivu priču o tome kako, kada i gdje je točno nastala. Na ovoj izložbi vidjeti ćete neke sigurno vam već dobro poznate vrste ptica, no neke možda rijetki imaju prilike promatrati u prirodi, kao što je primjerice zidarčac (foto: Marko Matešić) koji je na Cresu prisutan samo u hladnijem dijelu godine, i to na obalnim liticama gdje zavlači kljun među sitne stjenovite procjepe i pukotine, izvlačeći iz njih paukove, kukce i druge male beskralješnjake koji tamo obitavaju ili pritajeni prezimljavaju.

Ako vas put nanese na Cres, dođite i zavirite! Izložbu ćete moći razgledati tijekom sljedećih godinu dana. Radno vrijeme Centra možete provjeriti na https://belivisitorcentre.eu/informacije/ .