Izvršene patomorfološke pretrage na bjeloglavom supu

Priroda Novosti

Od prošle godine uspješno surađujemo sa stručnjacima Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb – Laboratorijom za patologiju Podružnice Centra za peradarstvo na provedbi patomorfoloških pretraga uginulih bjeloglavih supova, koje smo imali priliku naći u prirodi i dostaviti ih na daljnu analizu s ciljem utvrđivanja uzroka smrti.
Nedavno smo primili mišljenje da je uginuli sup, koji je izvađen iz mora u Velom Lošinju dana 23. veljače 2019., uginuo od posljedica utapanja, „no neovisno od neposrednog uzroka uginuća, predmetna je ptica bolovala od parazitarne i bakterijske upale jetre, slezene i crijeva te od gljivične upale pluća“. Također rendgenološka pretraga ukazala je na tužnu činjenicu, da je ovaj sup u nekom trenutku svog života bio nastrijeljen olovnom sačmom (utvrđeno je 12 olovnih kuglica u raznim dijelovima tijela ptice).

Upravo takav nalaz „uvelike pobuđuje sumnju na mogućnost kroničnog trovanja olovom, obziorm da izvađena sačma nije bila pravilna oblika, što upućuje i na dulje prebivanje projektila u organizmu“. Kako sačma nije zahvatila vitalne organe, ptica je preživjela nastrijel. Obzirom da se radi o ptici starosti 5 godina (prstenovana na Plavniku u svibnju 2014., podatak Zavoda za ornitologiju), nemoguće je reći kada i gdje je na pticu pucano, znajući tim više da supovi do 4.-5. godine starosti provode vrijeme u migracijama i lutanjima od Iberskog poluotoka pa sve do Bliskog istoka, prije ponovnog povratka na Kvarner radi gniježđenja, kao što je očito bio slučaj kod ove ptice.