Bjeloglavi sup (Izvor: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Izvršene patomorfološke pretrage na bjeloglavom supu

Priroda Novosti

Od prošle godine uspješno surađujemo sa stručnjacima Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb – Laboratorijom za patologiju Podružnice Centra za peradarstvo na provedbi patomorfoloških pretraga uginulih bjeloglavih supova, koje smo imali priliku naći u prirodi i dostaviti ih na daljnu analizu s ciljem utvrđivanja uzroka smrti.
Nedavno smo primili mišljenje da je uginuli sup, koji je izvađen iz mora u Velom Lošinju dana 23. veljače 2019., uginuo od posljedica utapanja, „no neovisno od neposrednog uzroka uginuća, predmetna je ptica bolovala od parazitarne i bakterijske upale jetre, slezene i crijeva te od gljivične upale pluća“. Također rendgenološka pretraga ukazala je na tužnu činjenicu, da je ovaj sup u nekom trenutku svog života bio nastrijeljen olovnom sačmom (utvrđeno je 12 olovnih kuglica u raznim dijelovima tijela ptice).

Izvršene patomorfološke pretrage na bjeloglavom supu

Upravo takav nalaz „uvelike pobuđuje sumnju na mogućnost kroničnog trovanja olovom, obziorm da izvađena sačma nije bila pravilna oblika, što upućuje i na dulje prebivanje projektila u organizmu“. Kako sačma nije zahvatila vitalne organe, ptica je preživjela nastrijel. Obzirom da se radi o ptici starosti 5 godina (prstenovana na Plavniku u svibnju 2014., podatak Zavoda za ornitologiju), nemoguće je reći kada i gdje je na pticu pucano, znajući tim više da supovi do 4.-5. godine starosti provode vrijeme u migracijama i lutanjima od Iberskog poluotoka pa sve do Bliskog istoka, prije ponovnog povratka na Kvarner radi gniježđenja, kao što je očito bio slučaj kod ove ptice.