puštanje supa kvarner

Kvarner opet na slobodi!

Priroda Novosti

Bjeloglavi sup Kvarner, nakon što je spašen iz mora, stigao je u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom u ljeto 2018. U jesen 2018. pušten je na slobodu te je neuobičajenim pothvatom za supove skrenuo pažnju javnosti i stručnjaka, preletjevši Jadransko more s otoka Cresa do talijanske regije Emilije-Romagne.

Kvarner opet na slobodi!

Odatle je krenuo na dugo putovanje, o čemu svjedoče podaci s GPS uređaja kojim je opremljen, prelazeći veliki dio poluotoka, od Ligurije do Toskane, a zatim od Marche do Abruzza, Lacija i dalje na jug do Calabrije. Ovdje je mladi sup, iscrpljen i dezorijentiran spašen te ga je liječila Debora Giordano, ravnateljica Centra za oporavak divljih životinja u pokrajini Catanzaro.

Nakon uspješnog liječenja sup je transportiran u aklimatizacijsku letnicu u rezervatu Monte Velino u Abruzzu, uz veliku pomoć dr. Fulvia Genera (Riserva Regionale Naturale Lago di Cornino) i stručnog tima koji upravlja državnim rezervatom Monte Velino iz mjesta Castel di Sangro, gdje je proveo višemjesečnu aklimatizaciju prije puštanja na slobodu.

Kvarner opet na slobodi!

U dogovoru između Oporavilišta za bjeloglave supove Beli i dr. Marija Posillica, odabran je prigodan dan za puštanje Kvarnera te je u aranžmanu talijanskog stručnog tima pušten na slobodu.

Nakon puštanja, Kvarner se nije dugo zadržao s lokalnom populacijom od oko 300 supova u rezervatu, već je prevagnuo instinkt disperzije kod te mlade ptice i opet se odvažio na dugačko putovanje prema talijanskim Alpama, destinacije mnogih supova u ljetnom periodu.

Kvarner opet na slobodi!

Ovom prilikom želimo se zahvaliti talijanskom timu na ukazanoj pomoći, višemjesečnom trudu i skrbi o Kvarneru, a posebno dr. Mariju Posillicu koji je svojim angažmanom i posvećenošću omogućio Kvarneru još jednu priliku da se vine u zrak.

Neizmjerno vam hvala, dr. Mario Posillico!