sup starješina

Sup starješina na otoku Cresu

Priroda Novosti

Svaka pojava supa starješine (lat. Aegypius monachus) u Hrvatskoj zanimljivost je koju sa zadovoljstvom popratimo, a ako smo u mogućnosti pokušamo i zabilježiti fotoaparatom. Tako smo se i 2019. godine, kada su nam kolege iz Bugarske dojavili da se na Krku zaustavio sup starješina nazvan Riga, uputili na susjedni nam otok Krk i “uhvatili” ga u društvu bjeloglavih supova.

Sredinom travnja primili smo iz Bugarske informaciju da je sup starješina koji se  također prati  GPS odašiljačem, ovaj put  na otoku Cresu, točnije u blizini Vranskog jezera. Radi se o supu imena Kutelka, koji je u svrhu ponovnog uvođenja ove vrste, transportiran iz španjolske regije Extremadure u Bugarsku gdje je  i pušten u prirodu. Kao i naši bjeloglavi supovi, i supovi starješine vole “lutati” u prvim godinama života, pa je tako i ova jedinka doletjela do Kvarnera i Cresa.

Kutelka u društvu bjeloglavih supova (Foto: Tomislav Bandera Anić)

Kutelka u društvu bjeloglavih supova (Foto: Tomislav Bandera Anić)

Naš prvi izlazak na teren nije bio uspješan, međutim drugog dana uspjeli smo dokumentirati Kutelkin boravak na Cresu. Iako s velike udaljenosti, fotografirali smo ga u društvu bjeloglavih supova.

Kutelka u letu (Foto: Tomislav Bandera Anić)

Kutelka u letu (Foto: Tomislav Bandera Anić)

Od četiri vrste europskih strvinara, u Hrvatskoj ih je nekada gnijezdilo tri (bjeloglavi sup, sup starješina i crkavica), a danas nam je preostao jedino bjeloglavi sup kojem su kvarnerski otoci Cres, Krk, Plavnik i Prvić posljednje stanište u našoj zemlji.

 

GPS trag Kutelke i dolazak na Cres. (Foto: Fund For Wild Flora and Fauna)

GPS trag Kutelke i dolazak na Cres. (Foto: Fund For Wild Flora and Fauna)

Sreću želimo Kutelki u daljnjim lutanjima te da se uspješno vrati u Bugarsku, a  veliko hvala upućujemo kolegama iz FWFF na ovoj zanimljivoj dojavi!. [T.B.A.]