Bjeloglavi sup stradao pod vlakom

Bjeloglavi sup stradao pod vlakom

Priroda Novosti

Prvog dana mjeseca prosinca primili smo obavijest o stradalom bjeloglavom supu na pruzi Rijeka-Zagreb, nekoliko stotina metara od željezniče postaje Meja, u smjeru Zagreba. Dolaskom na lokaciju, ustanovili smo da su od naleta vlaka stradale dvije košute, a bjeloglavi sup primjetivši strvine, sletio je na kolosijek nahraniti se, no nažalost i on je također stradao od vlaka. Radi se o mladoj ptici, bez oznaka i prstena, a lokacija je zasigurno dodatno otežala supu bijeg pred vlakom, jer kolosijek na tom dijelu pruge prolazi usjekom i u nastavku okružen je šumom, kao i nizom žica pod naponom koje se pružaju iznad kolosijeka. Kako bi prekinuli ovaj ubojiti domino efekt, strvine smo odvukli s kolosijeka u obližnju šumu, smanjujući tako ipak mogućnost za daljne stradavanje životinja, koje bi se pokušale nahraniti strvinom. Nije rijetkost da upravo od naleta vlaka na dionici pruge kroz Primorje i Gorski kotar stradaju i medvjedi koji se posebno voli pogostiti strvinama ili pak nekom žitaricom rasutom po kolosijeku tijekom transporta.

U proteklih pet godina koliko upravljamo Oporavilištem za bjeloglave supove i s preko šezdeset zaprimljenih supova na oporavku, kao i evidentiranjem nalazaka uginulih supova tijekom godine, ovo je za nas prvi slučaj stradavanja bjeloglavog supa od vlaka (možda čak i prvi zabilježen slučaj kolizije supa i vlaka u Hrvatskoj?!). Nažalost svjedočili smo već pogibanju supova od sudara s vozilima i to na otoku Cresu, također kao posljedica hranjenja na strvini pregažene ovce neposredno uz kolnik. Inače bjeloglavi supovi redovito pretražuju primorske padine od Učke pa sve do podgorskih velebitskih padina u potrazi za hranom, tako da lokacija nalaska ovog supa nije iznenađenje.

S druge strane slučaj bjeloglavog supa koji je završio dobro, a vezan također uz prugu Rijeka-Zagreb, dogodio se 10. lipnja ove godine. Radilo se o supu koji se izlegao u Oporavilištu divljih životinja u Ruščici, od para supova koji nisu nažalost bili više sposobni za samostalan život u prirodi, no u dvije sezone uspjeli su dobiti i odgojiti potomstvo, dva mlada supa, nazvana Đuro i Barbara. Oboje smo ih pustili u prirodu 27. svibnja 2021. godine s još pet divljih supova iz našeg creskog oporavilišta.

Barbara je bila obilježena GPS odašiljačem, a uvidom u njeno kretanje, vidjeli smo da se zadržava u blizini željezničke stanice Drivenik (željeznička stanica koja prethodi ž. st. Fužine iz smjera Rijeke). Tada smo imali bojazan da bi ova lokacija mogla biti pogubna za mladog supa, radi nekoliko kolosijeka i brojnih žica s kojima bi tako velika ptica kao sup mogla imati problema zbog opasnosti od elektrokucije ili kolizije sa žicama ili  samim vlakom. Moguće je da je u blizini Barbara naišla na neku strvinu, a noćila na omanjoj stijeni uz željezničku stanicu gdje smo je i zatekli. Na sreću Barbara je uspješno napustila Drivenik, vratila se na Kvarner, a onda se zaputila u austrijske Alpe, gdje je i provela ljeto. U Alpama se ipak uspjela „riješiti“ GPS odašiljača, koji je nađen uz strvinu na kojoj se hranila, uz mnogobrojne druge supove.

Bjeloglavi sup stradao pod vlakom

Sup Barbara fotografiran uz željezničku postaju Drivenik na pruzi Rijeka-Zagreb. (M.M.)