macaklin na zidu

MACAKLINI

Priroda Novosti

Iako većina ljudi, zbog razumljivih razloga, nisu zaneseni ljubitelji gmazova, na otoku Lošinju macaklini, ti „simpatični kućni gušteri“, postali su prepoznatljiv turistički brend. Promoviraju se na različite načine, a izrađuju se i suveniri s njihovim likom. Na otoku Cresu zabilježene su dvije vrste u drevnom naselju Beli – kućni macaklin i zidni macakllin, premda su u dostupnoj herpetološkoj literaturi navedeni pod znakom upitnika.

Djelatnici Centra za posjetitelje u Belom vidjeli su primjerak jedne vrste, vjerojatno kućnog macaklina (Hemidactylus trucicus turcicus), u zgradi centra u proljeće 2018. godine, dok smo pred nekoliko godina zabilježili također kućnog macaklina na zidovima kuća u Osoru. Na taj način potvrđeno je da je barem ta jedna vrsta siguran član herpetofaune otoka Cresa.

Kućni macaklin pripada porodici Gekkonidae i jedina je europska vrsta ove porodice koja ima brojne predstavnike u tropskim i suptropskim predjelima Zemlje. Rasprostranjen je širom Sredozemlja uključujući i mnoge sredozemne otoke. Na otoku Cresu i na obalama Riječkog zaljeva, napose u gradu Rijeci, postiže svoju sjevernu granicu rasprostranjenosti. Budući da je noćna životinja rijetko ga se vidi.

MACAKLINI

Među kukcima, najčešći plijen macaklina jesu konjici, stjenice, jednakokrilci, leptiri i mravi… (Foto: Irena Zafred Lerga)

U Osoru smo ga imali prilike promatrati kako miruje rano u jutro na zidu stare kuće, ispod ulične svjetiljke, gdje su tijekom noći doletjeli mnogi kukci, potencijalni plijen macaklina, privučeni svjetlošću i također posjeli na zidu gdje ih je zateklo danje svjetlo. Raznolike skupine paukova, babura i kukaca redovit su plijen macaklina koji ih vješto love koristeći se svojim iznimnim sposobnostima penjanja po glatkim i okomitim podlogama. Takvu vještinu imaju zahvaliti posebno prilagođenim i složeno građenim prijanjaljkama na prstima.

MACAKLINI

Kućni macaklin vrlo je čest u starim kućama i zgradama gdje se vješto penje po zidovima (Foto: arhiv JU Priroda)