hodnik

Izložba Vodeni biseri jadranskih otoka – možete pogledati u Centru za posjetitelje u Belom

Priroda Novosti

Jeste li znali da su vlažna staništa jedna od najugroženijih staništa na svijetu?

Iz godine u godinu broj im se vrlo ubrzano smanjuje te je u proteklih 100 godina nestalo preko 50% svih vlažnih staništa u Mediteranskoj regiji.

Vlažna staništa na otocima posebno su značajna jer predstavljaju “žarišta” bioraznolikosti, odnosno jedina su mjesta na kojima bogat biljni i životinjski svijet poput vodenih biljaka, vodenih kukaca te vodozemaca može preživjeti na otocima. Osim što predstavljaju oaze bioraznolikosti, vlažna su staništa, posebice krške lokve, dio kulturne baštine i od pamtivijeka su služila ljudima u različite svrhe te im olakšavala život na surovom, krškom terenu.

Nekada u središtu zbivanja, pažljivo čišćena i održavana, danas su zaboravljena, napuštena te prepuštena polaganom nestanku.

Važno je podsjetiti ljude na zaboravljenu ljepotu vlažnih staništa i na njihovu neizmjernu važnost u očuvanju biološke raznolikosti na otocima.

Ona su zaista biseri koje trebamo štititi, održavati ih “živima” te na taj način čuvati prirodnu i kulturnu baštinu naše zemlje!

Više o problematici i zanimljivostima vodenih staništa možete saznati na izložbi Vodeni biseri jadranskih otoka čije autorstvo potpisuje Udruga Hyla, a organizatori su Javna ustanova Priroda i Centar za posjetitelje Beli. Izložba ostaje otvorena do početka siječnja 2019. godine.

Izložba Vodeni biseri jadranskih otoka - možete pogledati u Centru za posjetitelje u Belom