Vransko jezerko na Cresu (foto: Marko Randić)

NA MEĐUNARODNI DAN PLANINA: SLOBODAN ULAZ U CENTAR

Priroda Novosti

Planine su važne! Krilatica je to ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina. Njegovu se obilježavanju u utorak, 11. prosinca priključuje i Javna ustanova Priroda. Građanima taj dan omogućuje slobodan ulaz u Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu gdje je trenutačno postavljena izložba Udruge Hyla pod nazivom Vodeni biseri jadranskih otoka.

Tom se izložbom posjetitelje želi upoznati s ljepotom vlažnih staništa te njihovom važnošću u očuvanju biološke raznolikosti na otocima. Izložba služi i kao upozorenje. Naime, u proteklih stotinu godina nestalo je više od polovine vlažnih staništa na Sredozemlju, a najugroženija su ona na otocima. Upravo su ta mjesta žarišta biološke raznolikosti. O njihovu opstanku ovisi bogat biljni i životinjski svijet, a najugroženije su vodene biljke i životinje te vodozemci.

Krške lokve nemaju samo biološku vrijednost. One su dio i kulturne baštine. Život ljudi na surovom, krškom terenu kvarnerskih otoka koji se nazivaju i uronjenim planinama, od pamtivijeka je bio vezan uz akumulacije pitke vode. Zato su lokve nekada bile pažljivo čišćene i održavane, a danas su napuštene te prepuštene polaganom nestanku.

Izložba Vodeni biseri jadranskih otoka nastala je u sklopu projekta KARST – The Dinaric Arc Karst Biodiversity Conservation Programme koji financira švicarska fondacija MAVA, a provodi Udruga Hyla.

Posjetitelji će na Međunarodni dan planina u Centru Beli moći doznati mnogo zanimljivih činjenica o vlažnim staništima, supovima, ali i životinjama koje proučava Hyla – vodozemcima i gmazovima. Naglasak će pritom biti stavljen na one koji žive u brdskim i planinskim predjelima Primorsko-goranske županije. Prilika je to za upoznavanje raznih vrsta vodenjaka, žaba, kornjača, guštera i zmija.

NA MEĐUNARODNI DAN PLANINA: SLOBODAN ULAZ U CENTAR

Jezero Ponikve na Krku, autor: Sunčica Strišković

NA MEĐUNARODNI DAN PLANINA: SLOBODAN ULAZ U CENTAR

Jezerski regoč, autor: Sunčica Strišković

NA MEĐUNARODNI DAN PLANINA: SLOBODAN ULAZ U CENTAR

Krastača na Rabu, autor: Patrik Krstinić

NA MEĐUNARODNI DAN PLANINA: SLOBODAN ULAZ U CENTAR

Vela lokva pod Velim vrhom na Krku, autor: Sunčica Strišković