edukacija

Verificiran odgojno-obrazovni program Centra za posjetitelje Beli – "Creski orli"

Priroda Novosti

Početak 2019. godine svakako nam je uljepšala s nestrpljenjem očekivana pošiljka/dopis – pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja na odgojno-obrazovni program – „Creski orli“. Naime, tijekom prošle godine, djelatnici Ustanove su vrijedno radili na osmišljavanju edukativnih radionica „Creski orli“ namijenjenih najmlađima, kako bi oplemenili ponudu edukativnih programa Centra za posjetitelje Beli. Naravno, sve s ciljem približavanja strogo zaštićene, nažalost ugrožene vrste bjeloglavog supa osnovnoškolskom uzrastu.

Odgojno-obrazovni program upućen je Ministarstvu znanosti i obrazovanja u postupak verifikacije kako bi dobili mišljenje i potvrdu da je sadržaj istog osmišljen u skladu sa smjernicama struke te kako bi ravnateljima i stručnim voditeljima odgojno-obrazovnih ustanova olakšali dostupnost ove „izvannastavne aktivnosti“ s obzirom da ista sadržajem treba biti poveziva s  godišnjim planom i programom te ciljevima i aktivnostima školskog kurikuluma.

Verificiran odgojno-obrazovni program Centra za posjetitelje Beli - "Creski orli"

 

Pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja na odgojno-obrazovni program „Creski orli“

Verificiran odgojno-obrazovni program Centra za posjetitelje Beli - "Creski orli"

Sl. 1. Javna ustanova „Priroda“ osmislila je odgojno-obrazovni program „Creski orli“ kako bi se na interaktivan i zabavan način djeci omogućilo usvajanje znanja o bjeloglavim supovima.

Verificiran odgojno-obrazovni program Centra za posjetitelje Beli - "Creski orli"

Sl.2. S radionica „Creski orli“ za uzrast 7. i 8. razreda osnovne škole

Verificiran odgojno-obrazovni program Centra za posjetitelje Beli - "Creski orli"

Sl. 3. S radionice „Creski orli“ namijenjena uzrastu 5. i 6. razreda osnovne škole

Odgojno-obrazovni program „Creski orli“ u ponudi je Centra za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove Beli, a sastoji se od četiri radionice, osmišljene kako bi se na interaktivan i zabavan način djeci omogućilo usvajanje znanja o bjeloglavim supovima, njihovom zanimljivom načinu života, ugroženosti te nužnosti njihove zaštite i očuvanja. Iako radionice nose isti naziv i sadržaj, razlikuju se u načinu provedbe i metodama rada, ovisno o uzrastu.  Radionice  su namijenjene osnovnoškolskom uzrastu  (za prva tri odgojno-obrazovna ciklusa), odnosno za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole. Osmišljene su za grupe od 10-20 sudionika, te su moguće uz prethodnu najavu i u dogovoru s djelatnicima Centra. Više informacija o Centru i edukativnim programima može se pronaći na  https://belivisitorcentre.eu/ .

Veselimo se svakom novom druženju i dolasku osnovnoškolaca iz svih krajeva Lijepe naše u naš Centar.

Verificiran odgojno-obrazovni program Centra za posjetitelje Beli - "Creski orli"

Sl. 4. Sudjelovanje na radionici i razgledavanje izložbenog postava Centra uz stručno vođenje zajedno čine jedinstvenu cjelinu i za sudionike svakako, jedinstven doživljaj.

U procesu osmišljavanja i provođenja radionica, konzultirali smo se i sa najvećim stručnjacima – učenicima i svakako smo im zahvalni na dragocjenim smjernicama.  Ipak budućnost zaštite prirode ostaje u njihovim rukama, a na nama je da im prenesemo stečeno znanje.