Kupala na slobodi!

Priroda Novosti

Kupala, spašen iz mora kraj otoka Plavnika 24. 6. 2018. godine te pušten na slobodu 17. 9. 2018. neko je vrijeme proveo na otoku Cresu, a zatim odlutao prema sjeveru Njemačke nakon čega je spašen u okolici Dresdena, dezorijentiran i vidno iscrpljen.

Sedam mjeseci proveo je u oporavilištu u Dresdenu nakon čega je, uz veliku pomoć Vulture Conservation Foundation i gospodina Hansa Freya, ptica prebačena u centar Haringsee, a potom kod kuratorice Zološkog vrta u Salzburgu, Gerlinde Hillebrand.

Provjerom supa Kupale ustanovljeno je da je sup spreman za puštanje u prirodu te se čekalo povoljne vremenske uvjete za puštanje. U blizini zoološkog vrta nalazi se lokalna kolonija bjeloglavih supova te hranilište.

Nakon što je pušten, u početku se zadržavao u blizini zoološkog vrta i na liticama stijene Hellbrunner, a potom je odletio u okolicu masiva Grossglockner, poznate proljetne i ljetne destinacije migrirajućih supova koji se sa zimovanja u Grčkoj, Turskoj i na Bliskom Istoku upute prema Alpama.