bjeloglavi sup

Kupala na slobodi!

Priroda Novosti

Kupala, spašen iz mora kraj otoka Plavnika 24. 6. 2018. godine te pušten na slobodu 17. 9. 2018. neko je vrijeme proveo na otoku Cresu, a zatim odlutao prema sjeveru Njemačke nakon čega je spašen u okolici Dresdena, dezorijentiran i vidno iscrpljen.

Kupala na slobodi!

Sedam mjeseci proveo je u oporavilištu u Dresdenu nakon čega je, uz veliku pomoć Vulture Conservation Foundation i gospodina Hansa Freya, ptica prebačena u centar Haringsee, a potom kod kuratorice Zološkog vrta u Salzburgu, Gerlinde Hillebrand.

Provjerom supa Kupale ustanovljeno je da je sup spreman za puštanje u prirodu te se čekalo povoljne vremenske uvjete za puštanje. U blizini zoološkog vrta nalazi se lokalna kolonija bjeloglavih supova te hranilište.

Nakon što je pušten, u početku se zadržavao u blizini zoološkog vrta i na liticama stijene Hellbrunner, a potom je odletio u okolicu masiva Grossglockner, poznate proljetne i ljetne destinacije migrirajućih supova koji se sa zimovanja u Grčkoj, Turskoj i na Bliskom Istoku upute prema Alpama.

Kupala na slobodi!