puštanje supa

Četiri se oporavljena supa vinula u nebo nad Primorjem

Priroda Novosti

Beli (Cres), 24. svibnja 2019. – Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj – bjeloglavi su supovi koji su dobili novu priliku za život u netaknutoj prirodi kvarnerskih otoka.

Riječ je o supovima koji su pronađeni ozlijeđeni krajem prošlog ljeta. Naime, neke mlade ptice nevješto okončaju prve letove iz gnijezda nakon čega ih podno litica i u moru nerijetko pronalazi i spašava lokalno stanovništvo.

Četiri supa koja su se jutros uspješno vinula u nebo, tako novu perspektivu duguju ljudima. Nakon dobivanja informacije o ozlijeđenom supu, u njegovo se spašavanje uključuje Javna ustanova Priroda. Ona ga smješta u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom te mu pruža sveobuhvatnu skrb kako bi se uspješno vratio u prirodu.

Četiri se oporavljena supa vinula u nebo nad Primorjem

U puštanju bjeloglavih supova u prirodu sudjeluje mali broj ljudi, a u želji da sve prođe u najboljem redu, svaki uzlet supa prati mješavina osjećaja – od straha do oduševljenja.

Za puštanje supa Birbiraja bio je zadužen župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

„Ovime smo zatvorili jedan krug! Primorsko-goranska županija, a moram reći i ja osobno, dali smo punu potporu za uspostavu i rad Oporavilišta za bjeloglave supove. Igrom slučaja i sudjelovao sam u spašavanju jednog supa. Tako sam danas imao čast pustiti u prirodu supa Birbiraja koji je pronađen i spašen u istoimenoj uvali“, kazao je župan Komadina.

Davanje imena supovima po toponimima je dosta često, a najčešće su to imena mjesta gdje su supovi pronađeni. Tako je Draga dobila ime po Mošćenićkoj Dragi gdje je u akciji spašavanja sudjelovala i Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

„Veličanstveno je bilo danas gledati Dragu u posve drugačijem izdanju! U našem se Oporavilištu izvrsno oporavila i spremna je za krstarenje kvarnerskim nebom. Supovi dnevno mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara. Kako bi se mogli pratiti u prirodi, obilježeni su GPS ogrlicama“, kazala je Sonja Šišić te pozvala stanovnike Cresa i okolnih otoka da nastave graditi skladan suživot s bjeloglavim supovima, jedinim strvinarima među pticama u Hrvatskoj.

Četiri se oporavljena supa vinula u nebo nad PrimorjemKao potvrdu obećanja da će razvijati svijest o tome među sugrađanima – od najmlađih do najstarijih, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako u prirodu je pustio supa Karla, a ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa Josip Pope otvorio je vratašca tzv. transportera supu Popaju.

Time se broj supova koji su se u posljednje četiri godine uspješno oporavili u Belom te su vraćeni u prirodu, popeo na dvadeset i sedam.

Svaka je jedinka izuzetno vrijedna jer Hrvatska spada među rijetke europske zemlje gdje bjeloglavi supovi još uvijek žive.

Četiri se oporavljena supa vinula u nebo nad Primorjem

Primorsko-goranska županija najbogatija je županija u Hrvatskoj po biološkoj raznolikosti, a veliki doprinos tome daju flora i fauna njezinih otoka.

Zato se na Svjetski dan zaštite okoliša u srijedu, 5. lipnja u Oporavilištu u Belom otvara izložba fotografija Krajobrazi otoka Cresa koja je proizašla iz projekta Otočne razvojne agencije OTRA.

U oporavku i puštanju bjeloglavih supova u prirodu Javna ustanova Priroda surađuje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba, udrugama BIOM i Tramuntana.