Pavlomir kretanje

Telemetrija – neprocjenjiv izvor podataka

Priroda Novosti, zanimljivosti

Sup „Pavlomir“ čije kretanje pratimo već godinu i pol dana putem GPS odašiljača, već duže vrijeme boravi s kolonijom supova na otoku Prviću, a u potragu za hranom odlaze na obližnji otok Krk, na prostrane kamenjarske pašnjake, koji se prostiru iznad Bašćanske doline. Kao što je vidljivo na kartografskom prikazu, u poslijednjih 4 mjeseca (od 01. kolovoza -30. studenog 2019.) „Pavlomir“ je poduzeo svega nekoliko kratkih izleta i to do otoka Plavnika, odnosno preko Sv. Grgura do otoka Raba, a preostalo vrijeme proveo je u cijelosti na Krku odnosno Prviću.

Iako je u medijima prije nekoliko godina plasirana ideja uspostave vjetroelektrane na visoravni iznad Baške, koja usput predstavlja glavno područje kretanja supova u potrazi za hranom na otoku Krku, realizacija takvog projekta imala bi poguban utjecaj na populaciju kvarnerskih supova, posebno na kolonije otoka Krka i Prvića. Upravo ovakvi telemetrijski podatci izuzetno su vrijedni, a prikupljanje i obrada istih u službi su daljnje zaštite supova u Hrvatskoj. (M.M.)

Telemetrija – neprocjenjiv izvor podataka

Sup “Pavlomir” od puštanja iz Oporavilišta dana 4.5.2018. godine pa do danas osigurao nam je vrijedne podatke za daljnju zaštitu kvarnerskih supova.