mladi supovi

Glasanje mladih supova

Priroda Novosti, zanimljivosti

Supovi nisu naročito vokalne ptice, osim kada se hrane u skupinama na strvini i pritom u borbi za zalogaj prijeteći sikću jedan na drugog ili pak kad se „posvađaju“ za mjesto na litici gdje odmaraju ili noće. Obilazeći kolonije supova u našim rezervatima, u ljetnim mjesecima redovno svjedočimo pak karakterističnom glasanju i ponašanju mladih, koji su već spremni otisnuti se u prve letove s litica, no ipak još ovise o roditeljima tražeći od njih hranu, a pri tome se tresu i  kriješte poluraširenih krila i narogušenog perja. Roditelji često ne reagiraju, a mladi supovi nespretno poskakuju na liticama te nakon kraćih letova u blizini gnijezda, isto tako nespretno slijeću na stjenovite police ili obližnja kržljava stabla.

Mlada ptica  u "kriještećoj" pozi tijekom glasanja  i traženja hrane od roditelja. Ptica već poduzima kratke letove u blizini gnijezda.

Mlada ptica u “kriještećoj” pozi tijekom glasanja i traženja hrane od roditelja. Ptica već poduzima kratke letove u blizini gnijezda (Podokladi, 8/7/2020)

 

Glasanje mladih supova

Mlada ptica (na donjoj grani) doziva jednog od roditelja (otok Plavnik, 15/7/2020)