karlo mapa

Fojiška, Draga i Karlo na otoku Krku

Priroda Novosti

Tri bjeloglava supa opremljena satelitskim odašiljačem borave na Krku. Neki od njih su tek došli, a neki već duže vrijeme provode na ovom kvarnerskom otoku.

Početkom svibnja ove godine sup Karlo se vratio na Kvarner s talijanskog jezera Lago di Cornino gdje se nalazi i hranilište za supove. Kao što možemo vidjeti na grafičkom prikazu njegovih kretanja, kratko se zaustavljao na otocima Cresu, Plavniku i Prviću, a otoke Sv. Grugur, Goli i Rab je samo preletio. U povremenom fokusu bilo mu je i zaleđe Novog Vinodolskog, Klenovice i Sibinja Krmpotskog gdje se nalazi i vjetroelektrana “Vrataruša”, no srećom je u svakom prolazu visoko preletio elise. Mjesto gdje provodi većinu vremena u zadnjih 5 mjeseci je otok Krk, “češljajući” ga uzduž i poprijeko u potrazi za strvinama.

Fojiška, Draga i Karlo na otoku Krku

Vrlo sličan odabir mjesta boravka vidimo i kod supa Fojiška. Prisjetimo se, Fojiška je puštena na slobodu u svibnju 2020. godine, nakon višemjesečnog oporavka u našem Oporavilištu u Belom. Otok Cres bio mu je prvo mjesto aklimatizacije na divljinu nakon puštanja u prirodu, kratko je posjetio istarski poluotok no kao i kod supa Karla, većinu vremena provodi na krčkim visoravnima.

Fojiška, Draga i Karlo na otoku Krku

Draga, vrativši se s talijanskog jezera Lago di Cornino, zaustavila se na creskom hranilištu za supove, a potom je posjetila i koloniju na otoku Plavniku. Nakon kratkog preleta sjevernog Velebita, Raba i Sv. Grgura, vrijeme provodi na otoku Krku i Prviću.

Fojiška, Draga i Karlo na otoku Krku