sup u letu

Kvarner i dalje u Francuskoj

Priroda Novosti

Ovogodišnji Međunarodni dan strvinara u Belom na otoku Cresu obilježen je između ostalog i prigodnim kratkim filmom čija je tema bila naš bjeloglavi sup Kvarner, njegove avanture i putešvestije od puštanja u prirodu 2018. godine. Na poveznici možete pogledati film i prisjetiti se Kvarnerovih prošlih avantura:

https://www.youtube.com/watch?v=8e8Yx-Nl3qE&t=29s

Kvarner i dalje u Francuskoj

Kvarner se zadnjih godinu i pol dana drži talijanskih, švicarskih, austrijskih i francuskih planinskih lanaca. Većinu vremena ipak provodi u Francuskoj, odnosno u Prealpama, Alpama i Središnjem masivu. Na grafičkom prikazu označene su lokalne kolonije bjeloglavih supova i supova starješine te se jasno može vidjeti iz Kvarnerovih kretanja kako se nebrojeno puta zaustavljao na liticama gnijezdećih kolonija.

Dugogodišnji projekti reintrodukcije koji su započeti pred četrdeset godina urodili su plodom te se danas na području Francuske nalaze stabilne populacije bjeloglavog supa i supa starješine.

Kvarner i dalje u Francuskoj

Učestali koridor kretanja kojeg koriste supovi s Balkana u svom kretanju prema zapadu jest preko austrijskih, talijanskih i švicarskih alpa te preko juga Francuske na iberski poluotok, međutim, jedan sasvim drugačiji, neuobičajeni put je odabrao naš Kvarner.

Kvarnerovo duže zadržavanje u Francuskoj govori o tome da se dobro snalazi u društvu tamošnjih supova te da mu je osigurana i dnevna doza hrane za kojom traga u skupinama s drugim supovima, kako to oni običavaju raditi. [T.B.A.]