sup

Nažalost (opet) tužne vijesti iz Crne Gore

Priroda Novosti

U 2018. godini bjeloglavi sup Perun, opremljen satelitskim odašiljačem, odstrijeljen je na Ulcinjskoj solani u Crnoj Gori. Tada su kolege iz Centra za zaštitu i proučavanja ptica Crne Gore izašli na teren i došavši na lokaciju, pronašli su pticu još živu, čak su supu ostavili i nešto hrane, no zbog bojazni od krivolova, vratili su se ponovno idući dan, ali zatekli su samo supovo krilo, a RTG (rengenski snimak) krila otkrio je prisustvo brojnih kuglica sačme, dokazujući nam da je ptica odstrijeljena u krivolovu.
Nažalost (opet) tužne vijesti iz Crne Gore
U studenom ove godine sup Fojiška, također opremljen satelitskim odašiljačem, uputio se s Kvarnera prema jugu prateći rutu jesenske migracije supova prema Grčkoj, Turskoj, Bliskom Istoku i Africi, a Crna Gora česta je i gotovo nezaobilazna točka na toj ruti. Sup se zaustavio i boravio neko vrijeme na području rijeke Pive, a naši kolege iz Centra za zaštitu i proučavanja ptica Crne Gore obišli su lokacije kako bi je provjerili. Supa ipak nisu uspjeli pronaći jer je ptica u međuvremenu krenula dalje, a južno od Skadarskog jezera ponovno se zaustavila. Crnogorski tim opet je krenuo na teren, ali ovoga puta pronašli su Fojišku, u grmlju pokraj prometnice, s otvorenim prijelomom krila! Ptica je prevezena kod obližnjeg veterinara a RTG snimka otkrila je komadić metala u krilu, no isti nije izvađen niti identificiran o čemu je točno riječ. Bez sigurne potvrde i analiza teško je nagađati što se točno dogodilo, da li je Fojiška stradala od naleta vozila ili je uzrok ozlijede nešto drugo, no radi lošeg stanja i mogućnosti povratka u prirodu ptica je morala biti eutanazirana.
Nažalost (opet) tužne vijesti iz Crne Gore
Činjenica je da su dvije jedinke supova stradale u Crnog Gori, a stradavanje je u ovim slučajevima evidentirano jer su ptice mogle biti pronađene zbog GPS odašiljača kojima su bile opremljene, no pitanje je koliki je zaista stvaran broj uginuća za koja nikada i ne doznamo.
Ovim putem još jednom veliko hvala prijateljima i kolegama iz Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.