Posjetili smo rezervat prirode Lago di Cornino u Italiji

Posjetili smo rezervat prirode Lago di Cornino u Italiji

Priroda Novosti, LIFE SUPport

Proteklog tjedna, u okviru provedbe projekta LIFE SUPport, posjetili smo kolege koji upravljaju zaštićenim područjem Lago di Cornino u talijanskoj regiji Friuli-Venezia-Giulia, provinciji Udine. Ugostili su nas dogradonačenik Općine Forgaria nel Friuli Luigino Ingrassi, direktor Zadruge Pavees koja upravlja rezervatom Luca Sicuro sa suradnikom Yuri Macoratti te stručni voditelj Fulvio Genero. Osim lijepe prirode, ovaj rezervat poznatiji je kao mjesto reintrodukcije bjeloglavih supova u ovaj dio Italije 1990-ih godina te kao lokacija djelovanja velikog hranilišta za supove, koje se nalazi upravo na ruti kojom naši supovi s Kvarnera odlaze prema austrijskim Alpama u proljeće i ljeto. Supovi do njega stižu za oko 3 sata leta od Cresa, stoga predstavlja iznimno bitnu točku u očuvanju kvarnerske populacije, budući da ga posjećuju gotovo sve ptice koje s Kvarnera krenu prema zapadu.

Posjetili smo rezervat prirode Lago di Cornino u Italiji

Djelatnici JU “Priroda” s talijanskim kolegama (Foto: arhiva JUP)

Razlog našeg dolaska bio je razmjena znanja i dobre prakse, posebno u segmentu načina hvatanja divljih supova radi obilježavanja odašiljačima ili prstenovima na hranilištu putem posebno konstruiranog kaveza. Izrada i instalacija sličnog kaveza s vratima koja se mogu daljinskim putem automatski spustiti odnosno podići jedna je od aktivnosti koju će JU „Priroda“ provesti u sklopu LIFE SUPport projekta na našem creskom hranilištu. Takav kavez prvenstveno će služiti za povratak rehabilitiranih supova natrag u prirodu putem tzv. „soft-release“ tehnike. Osim toga, kavez će se koristiti i za potrebe hvatanja i obilježavanja osobito odraslih supova GPS odašiljačima, kako bi dobili uvid u podatke o njihovu kretanju i korištenju prostora gnijezdećih ptica, vjernijih kvarnerskom prostoru u odnosu na one mlađe ptice koje lutaju do spolne zrelosti posjećujući kolonije supova širom mediteranskog prostora.

Osim načina konstrukcije samog kaveza, razgovarali smo i o načinu daljinskog praćenja stanja na hranilištu putem sustava videonadzora kao sastavnog dijela budućeg kaveza.

U ugodnom razgovoru s talijanskim kolegama razgledali smo i njihov poučan centar za posjetitelje, u sklopu kojeg se nalazi i nastamba s nekoliko supova koji se više nažalost ne mogu vratiti u prirodu pa ih se može razgledati iz blizine.

Na kraju ovog kratkog, ali za nas korisnog susreta, imali smo priliku promatrati i gnijezdeće litice lokalne kolonije supova, u krajobrazu koji je u potpunosti drugačiji od kvarnerskog, no koji u nekom razdoblju njihovog života postaje drugi dom za naše ptice.

O projektu LIFE SUPport

Posjetili smo rezervat prirode Lago di Cornino u ItalijiProjekt LIFE SUPport za cilj ima unaprijediti uvjete za gniježđenje i preživljavanje zadnje preostale populacije bjeloglavog supa u Hrvatskoj, koja se nalazi na Kvarnerskim otocima. Najvažnije prijetnje koje se pokušavaju riješiti kroz ovaj projekt su uznemiravanje tijekom gniježđenja, nedostatak hrane, trovanje i elektrokucija. Partnerstvo projekta čine Udruga BIOM kao vodeći partner te Javna ustanova “Priroda”, koja vodi Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli, Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”, HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. i Vulture Conservation Foundation, dok je pridruženi partner Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Projekt sufinancira Europska unija kroz Program LIFE.

Posjetili smo rezervat prirode Lago di Cornino u Italiji