radionica (foto Tomislav Anić)

Održana radionica o suzbijanju trovanja divljh životinja – BAPP

Priroda Novosti

U utorak 29. svibnja 2018. u Zagrebu je održana radionica o suzbijanju trovanja divljih životinja na kojoj su sudjelovali djelatnici JU „Priroda“ i Centra Beli.
Jedan od ciljeva radionice “Balkan Anti-Poison Project“ (BAPP) je kreiranje nacionalnog plana za suzbijanje trovanja divljih životinja u 5 država: Grčka, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina te Hrvatska. Projekt BAPP dio je šireg projekta suzbijanja trovanja na razini cijelog Mediterana, a financira ga MAVA fondacija te koordinira Fondacija za zaštitu lešinara (Vulture Conservation Foundation).

Na radionici su bili prisutni predstavnici više Ministarstava uz ostale dionike čiji se djelokrug rada poklapa s temom radionice, sve u cilju a cilj prikupljanja informacija i znanja vezanih za trovanje bjeloglavih supova i divljih životinja u Hrvatskoj, te osnivanje nacionalne radne skupine za suzbijanje trovanja u Hrvatskoj.

Ilegalnim trovanjem vukova, čagljeva, lisica i ostalih predatora putem zatrovanih meka, ugroženi su i supovi. Posljednji veliki slučaj nenamjernog trovanja supova u Hrvatskoj desio se 2004. godine na otoku Rabu kad je putem mamca zatrovanog karbofuranom, namijenjenog čaglju, stradao čak 21 bjeloglavi sup!

Održana radionica o suzbijanju trovanja divljh životinja – BAPP