sup starješina

Prve fotografije supa starješine u Hrvatskoj!

Priroda Novosti

Prošlo je tjedan dana otkako Riga na Kvarneru. Sup starješina (Aegypius monachus), puštena u prirodu u Bugarskoj u 2018. godini, budi pažnju u svijetu ornitologije hrvatskog naroda, i šire.

Otkako je stigla na Kvarner, zaleđe Klenovice i otok Krk od posebne su joj privlačnosti. Nije se za čuditi, kada je ornitološki rezervat Kuntrep jedno od područja na Kvarneru gdje gnijezde hrvatski bjeloglavi supovi, a znajući društveni aspekt supova pažnju su mu skrenuli naši supovi, i koliko vidimo, dobro se slažu.

Prve fotografije supa starješine u Hrvatskoj!

U više navrata smo išli u potragu za Rigom, no nije se htjela pokazati. Mahom krila, odletjela bi do Plitvičkih jezera pa sve do granice s Bosnom i Hercegovinom. No, vratila bi se opet u blizinu otoka Krka.

Kako bi ovjekoviječili ovaj povijesni trenutak i uslikali supa starješinu po prvi puta u povijesti na području Republike Hrvatske, opet smo se uputili u potragu na otok Krk i ovog puta Riga je bila od volje za pokazati se.

Prve fotografije supa starješine u Hrvatskoj!

U 5 sati i 20 minuta ujutro, dok se još sunce borilo s oblacima kako bi obasjalo svojim zlatnim zrakama prostrana krška polja otoka Krka, iz smjera istoka tridesetak se supova kretalo u našem smjeru. Brzo smo se sakrili i gledali jednog po jednog kako žurno slijeću na strvinu, koju niti mi nismo primjetili da se nalazi na putu ispred nas.

Prve fotografije supa starješine u Hrvatskoj!

Nakon dvadeset minuta, od strvine ostale su samo kosti, a Riga je svoj put nastavila k zapadu otoka u društvu bjeloglavih supova.

Imajući na umu da je Riga juvenilni sup, svoja će lutanja Europom nastaviti u smjeru koji samo ona zna, no jako nam je drago da je posjetila Kvarner i Hrvatsku, područje nekadašnjeg gniježđenja supa starješine.

Prve fotografije supa starješine u Hrvatskoj!Hvala Riga!

Veliko hvala Hristo Peshev i Emilian Stoynov iz Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ na dosadašnjoj pomoći u vezi Rige, koja na sebi nosi satelitski odašiljač, vidljiv i na slikama.

Opažanje i fotografije: Tomislav Bandera Anić