dva supa

Crtica iz monitoringa

Priroda Monitoring supova

Kao protekle četiri i ove smo zime krenuli u evidentiranje parova bjeloglavih supova koji su na gniježđenju. Polaganje jednog jedinog jajeta u gnijezdo odvija se kod supova u razdoblju od sredine siječnja do sredine veljače, a za početak obišli smo koloniju supova koja gnijezdi na liticama otoka Plavnika. Oko ribogojilišta uz njegove sjeverne obale i u kanalu Krušija susrećemo nekoliko dupina. Približavajući se koloniji pregledavamo litice dalekozorom, a na naše zadovoljstvo dočekalo nas je, za sada, 14 ptica na gnijezdima. Identičan broj kao i prošle sezone. Osim supova, u gniježđenju zatekli smo također i morske vrance na gnijezdima u pukotinama i rupama, čiji su otvori bijelo umrljani od njihova izmeta. Pokoji zidarčac (Tichodroma muraria), modrokos (Monticola solitarius) ili jato divljih golubova dodatno je upotpunilo ovu plavničku ornitološku idilu.

Utiha na moru, iako uz hladan i oblačan dan, bio je razlog za nastaviti plovidbu prema sjevernom creskom rezervatu. Prvo supovo gnijezdo popisujemo nedaleko Merga, na rtu Munt. Iako mjesto Merag duguje svoje ime morskom vrancu (lat. mergus –ronilac, gnjurac), od prošle godine jedan par bjeloglavih supova ponovno gnijezdi u pukotini litice. Impozantne stijene Meraške jame ipak su nam predaleko za uočiti s mora dalekozorom ima li i tamo možda koji par. To ostavljamo za neku drugu priliku. U sjevernom rezervatu, uključujući liticu Kruna nedaleko Belog nabrojali smo 19 parova supova na gnijezdima i jedan par zatekli u kopulaciji (parenju), neposredno uz izgrađeno gnijezdo. U idućem obilasku, ako uočimo pticu kako leži na gnijezdu, evidentirati ćemo je tada, kao i potencijalno još nekoliko drugih parova koji su nam ovaj put bili „sumnjivi“.

U povratku nam pažnju privlači galeb koji  kljuca nešto na površini mora. Radilo se o dijelu strvine košute lopatara. Nismo jedini kojima je galebova aktivnost zapela za oko. Na strmoj obali posjedalo je nekoliko supova, strpljivo čekajući  da se ostatak strvine možda nasuče na stijene. No i tada bi bila teško dostupna supovima radi nepristupačne obale i opasnosti da pri hranjenju ne završe u moru. Ovaj put nahraniti će se galebovi, ribe i ostali morski organizmi.

Već dobrano promrzli, ostavljamo za sobom creske litice…do idućeg obilaska. (M.M., E.V.)

Crtica iz monitoringa

Jedno od četrnaest aktivnih gnijezda bjeloglavih supova na Plavniku.

Crtica iz monitoringa

Jutarnje češkanje…

Crtica iz monitoringa

Ptica desno na fotografiji: u produžetku vrata vrlo je lijepo vidljiva izbočena volja, puna hrane. Ovaj se sup nedavno dobro najeo.

Crtica iz monitoringa

Iako većina supova već leži na jajima, ovaj par fotografirali smo u parenju na litici Kruna, 2. veljače 2021.

Crtica iz monitoringa

Creska razglednica.

Crtica iz monitoringa

Odrasla jedinka, možda i desetak godina stara.  Karakterizira je svijetlo izraženo pernato ruho, svijetao kljun i bijela “ogrlica” oko vrata.