Crtica iz zaleđa Novog Vinodolskog

Crtica iz zaleđa Novog Vinodolskog

Priroda Novosti, zanimljivosti

Nadaleko je poznato da bjeloglavi supovi imaju fantastičan vid pomoću kojeg vrlo efikasno pretražuju krajolik u potrazi za strvinama uginulih životinja. Međutim, postoje još neki “trikovi” koji supovima olakšavaju uočavanje i pronalazak hrane. Tako je prisutnost većeg broja gavrana na jednom mjestu poprilično siguran znak da bi se u blizini mogla nalaziti strvina. Čini nam se da se upravo to desilo ovom prilikom u zaleđu Novog Vinodolskog gdje smo iz automobila primjetili desetak (dosta bučnih) gavrana u zraku i na stablima uz prometnicu. Gavrani su očito bili uznemireni jer je pedesetak metara više u zraku kružio bjeloglavi sup kojeg su crni letači brzom reakcijom uspjeli obeshrabriti u približavanju potencijalnoj hrani. Slijedećih nekoliko minuta mogli smo svjedočiti lijepom prizoru “zračnog nadmetanja” s vizurama Novog Vinodolskog u pozadini.

Crtica iz zaleđa Novog Vinodolskog

Na kraju je sup odletio prema otoku Krku, a gavrani su se okrenuli svojim aktivnostima. Između ostalog, neki od njih su u kljunu nosili materijal za izgradnju ili uređivanje gnijezda.

Crtica iz zaleđa Novog Vinodolskog

Iako mi ovaj put nismo uočili strvinu, ovo nije iznimka da se bjeloglavi supovi mogu primijetiti na nebu iznad Novog Vinodolskog i zaleđa. Naime, prisutnost mnoštva konja na slobodnoj ispaši, uz nešto ovaca i krava, zasigurno s vremena na vrijeme pruži supovima priliku za hranjenje ujedno koristeći i ekosustavu budući da supovi vrlo efikasno, uklanjajući strvine, sprječavaju potencijalne izvore zaraznih bolesti.

Crtica iz zaleđa Novog Vinodolskog