puštanje supova

SEDAM SUPOVA VINULO SE U NEBO

Priroda Novosti

Od početka godine u Oporavilište Beli zaprimljeno je 13 bjeloglavih supova koji su spašeni, najčešće nakon pada u more. Na različite načine, u sama spašavanja, dojave ili dopremu supova u Oporavilište bila je uključena lokalna zajednica i turisti koji su na taj način doprinijeli očuvanju vrste. Njima smo nedavno i javno zahvalili u okviru obilježavanja Međunarodnog dana strvinara. Danas možemo sa zadovoljstvom reći da je sedam od njih nakon uspješnog oporavka već vraćeno u prirodu.

Nakon višemjesečne svakodnevne skrbi od strane djelatnika Centra Beli te partnera Zoološkog vrta i udruge BIOM iz Zagreba, u prirodu su vraćeni Merag, Elektra, Kupala, Kargadur, Tramuntana, Kvarner i Perun. Merag je jedina adultna jedinka zaprimljena na oporavak, a ostali supovi redom su mlade jedinke stradale tijekom svojih prvih letova koji su sada dobili drugu šansu za život.

SEDAM SUPOVA VINULO SE U NEBO

Puštanje bjeloglavih supova u prirodu (Foto: Tomislav Bandera Anić)

Nakon detaljne logističke pripreme, u ponedjeljak 17.9.2018. u Oporavilištu Beli okupio se tim partnera kako bi se obavio detaljan pregled i ocjena stanja supova u cilju vraćanja oporavljenih jedinki u prirodu. Osim stručnjaka iz ZOO i Udruge BIOM iz Zagreba, prisutni su bili i predstavnici Istarske županije te stručnjaci iz najveće slovenske udruge za očuvanje prirode i ptica iz Slovenije – DOPPS (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije). Istarska županija vodeći je partner, a Udruga BIOM i DOPPS partneri su na europskom projektu LIKE – „Living on the Karst Edge“ koji se provodi u okviru INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020., a u okviru kojeg su osigurani GPS uređaji za praćenje kretanja supova u prirodi. Nakon izvršenog detaljnog pregleda te različitih mjerenja od strane veterinara i stručnjaka za ptice, donesena je odluka koji su supovi spremni za povratak u prirodu, a o kojima je potrebno nastaviti provoditi skrb u Oporavilištu. Supovi određeni za povratak u prirodu tako su obilježeni GPS uređajima te prevezeni na izdvojenu lokaciju pogodnu za puštanje.

SEDAM SUPOVA VINULO SE U NEBO

Puštanje bjeloglavog supa Kargadur u prirodu (Foto: Tomislav Bandera Anić)

Dan kada se oporavljene jedinke supova vraćaju u prirodu, za sve koji na bilo koji način sudjeluju, velik je i vrlo emotivan događaj. Tome su posvjedočili i gđa. Franziska Krause i gđa. Elke Drostel koje su ispred grupe turista/ljubitelja bjeloglavih supova, među ostalim donirali i 5 transportnih kutija u kojima je prevezen dio supova, naš Bejan g. Mario Sintić koji je spasio i pomogao u spašavanju velikog broja unesrećenih supova, te g. Đanino Sučić, član Županijske skupštine Primorsko-goranske županije koji svoj angažman u aktivnostima za očuvanje bjeloglavih supova iskazuje dugi niz godina.

Svi zajedno želimo im dug i sretan let!

SEDAM SUPOVA VINULO SE U NEBO

Zajednička fotografija svih partnera i suradnika koji su prisustvovali puštanju bjeloglavih supova (Foto: Ana Šimić)