egipatski skakavac

Obrambeni stav egipatskog skakavca

Priroda Novosti, zanimljivosti

Egipatski skakavac (Anacridium aegypticum) često se može vidjeti na kvarnerskim otocima i u priobalju. Pojedine se jedinke za sunčanih dana, čak i u hladnijem dijelu godine, zadržavaju u grmlju te iznenada polijeću i prelijeću do sljedećeg grma kad im se približimo. Kod ove krupne vrste opazili smo da, približimo li mu se nenadano i naglo (pa ne uspije poletjeti, ili zbog nekog drugog razloga, kad je zastrašen), zauzima karakterističan „obrambeni stav“ – skupi stražnje noge koje su dugačke, snažne i oboružane dvostrukim nizom trnovitih bodlji (sl. 1.).

Obrambeni stav egipatskog skakavca

Sl. 1. Egipatski skakavac kojeg smo uhvatili rukom i postavili na kamen zauzeo je obrmabeni stav (foto: M. Randić)

Obrambeni stav egipatskog skakavca

Sl. 2. Skakavac na grančici u obrambenom stavu – uočava se živahna obojenost unutarnje strane nogu i trnovitih bodlji, dok je obojenost ostalih dijelova tijela tijela neupadljiva – zaštitna (foto. M. Randić)

U tom obrambenom stavu on stisnute noge drži zgrčene u uspravnom položaju u odnosu na trup i krila krovasto sklopljena uz tijelo. Uhvatimo li tada skakavca za stražnji dio tijela, odnosno za sklopljena krila, on iznenada i velikom snagom (kao kad se ispali katapult) ispruži stražnje noge pa nas nogama udari po prstima pri čemu do izražaja dolaze trnovite bodlje što nas, ukoliko nismo upućeni, može iznenaditi i uplašiti. Na isti se način skakavac, ovom iznenadnom i snažnom kretnjom, vjerojatno brani i od napada grabežljivaca, u prvom redu, pretpostavljamo, ptica. Uz taj obrambeni stav povezano je također i “izlaganje” pogledu potencijalnog grabežljivca napadno purpurno i ljubičasto obojenih dijelova unutarnje strane nogu, (a ova se upozoravajuća obojenost u uobičajenom stavu mirovanja ne vidi jer su ovi dijelovi nogu tada priljubljeni uz krila i zadak). Neobična značajka skakavca vjerojatno ima za cilj da grabežljivac koji je jednom doživio neugodno iskustvo iznenadnog udara nogu i trnovitih bodlji (bodlje su također napadno obojene – bijele s kontrastnim tamnim vršcima!) to zapamti i poveže obrazac ponašanja skakavca s obrascem njegove upozoravajuće obojenosti (sl. 1. i 2.).

M. R.