cvijeće

Cvjetovi u jesen

Priroda zanimljivosti

U vrtu-okućnici Centra za posjetitelje Beli ovih su dana procvali atraktivni cvjetovi žute lužarke. Zbog izrazite sličnosti s šafranima poveo se razgovor o botaničkoj pripadnosti ovog „jesenskog“ cvijeća…

“Zagonetka” cvatnje žutih lužarki u Belom

Posjetiteljima Centra u Belom nerijetko za oko zapnu upadljivi žuti cvjetovi lužarke (Sternbergia lutea) koji procvatu u jesen. Zaintrigira ih biljka, pa žele saznati o kojem se to neobičnom cvijetu radi…

Lužarke su malobrojni rod pretežno sredozemnih vrsta lukovičastog bilja kojima je ime roda dodijeljeno u počast poznatom botaničaru Kasparu von Sternbergu*. Zbog izrazite sličnosti, nestručnjak bi ih možda lako svrstao među šafrane.

Cvjetovi u jesen

Sl. 1. U Belom su oprašivači cvjetova lužarke pčele samotarke (foto: M. R.)

Rod Sternbergia trenutno sadrži osam priznatih vrsta, od kojih je žuta lužarka najpoznatija jer se mnogo koristi u hortikulturi. Na Cresu žuta lužarka vjerojatno nije autohtona, ali se ponekad dogodi da pobjegne iz uzgoja, pa se može tu i tamo pronaći i u „slobodnoj“ prirodi. Stoga pretpostavljamo da je takav slučaj zabilježen za jedinu točku nalazišta na otoku Cresu uvrštenu u hrvatsku botaničku bazu – FCD Flora Croatica Database: pogledajte ovdje

Žuta se lužarka u Centru Beli uzgaja već duži niz godina. Tamo je dospjela u pošiljci s lukovicama kojoj je u deklaraciji o proizvodu navedeno da se radi o šafranima (botanički rod Crocus). Još je jedna zanimljivost vezana uz ove lužarke u Belom, a to je da cvatu ne samo ujesen već i u proljeće što je neobično i zanimljivo, pa čak i dodatno zbunjuje, opet navodeći na pomisao o šafranima. Većina vrsta šafrana doista većinom cvate u proljeće, a većina vrsta lužarki u jesen, ali ima nekoliko iznimaka.

Cvjetovi u jesen

Sl. 2. U cvijetu žute lužarke nalazi se šest prašnika, kao i u cvjetovima sunovrata, visibabi, drijemovaca…, koji svi pripadaju porodici Amaryllidaceae (foto: M. Randić)

Lužarke botaničari uvrštavaju u porodicu sunovrata ili sunovratki (Amaryllidaceae), a šafrane u porodicu perunika ili perunikovki (Iridaceae). Glavna razlika po kojoj bilje ovih porodica možemo razlikovati i razvrstati je broj prašnika – kod sunovratki trebalo bi ih biti šest (sl. 1 i 2), a kod perunikovki tri (sl. 3). Snimljene fotografije biljaka u Belom pokazuju da cvjetovi imaju šest prašnika, pa to raspršuje svaku sumnju da se radi o lužarkama. Što se tiče biljaka u vrtu centra u Belom koje cvatu u proljeće trebat će provjeriti nije li u pošiljci lukovica možda bilo pomiješanih i lukovica neke vrste šafrana koje cvatu žutim cvjetovima, ali u proljeće?

Cvjetovi u jesen

Sl. 3. U cvjetovima endemičnog Malyjevog šafrana (Crocus malyi – velebitski endem), koji cvate rano u proljeće, vidljiva su tri prašnika (foto: M. Randić)

* Kaspar Graf von Sternberg (1761. – 1838), češki (austrijski) prirodoslovac, mnogo se bavio fosilnim biljem, smatra se „ocem paleobotanike“.