pauk

Skroviti pauk

Priroda zanimljivosti

Mnoge vrste paukova žive skrovitim načinom života pa ih rijetko uočavamo. Zavirimo li u kakvu škrapu, procjep u stijeni, pod koru suhog drveta, ili pod kamen, ponekad možemo uočiti šatoraste mrežice pauka „zvjezdastomrešca“ (Uroctea durandi). Te su mrežice satkane od vrlo gusto isprepletenih niti paučine i imaju oblik  spljoštenog bjelkastog šatora uz podlogu pričvršćenog s nekoliko zvjezdastih krakova koji se rasprostiru s rubova mrežice (sl. 1).

Skroviti pauk

Sl. 1. Pauk “zvjezdastomrežac” na svojoj zvjezdastoj mrežici – uočavamo ga ukoliko ga iz mrežice istjeramo, a inače je sakriven ispod “šatora” (foto: M. Randić)

U središtu mreže boravi pauk i gotovo ga nikad ne viđamo na otvorenom. Ukoliko ga ponekad i zamijetimo on i tada obično miruje ispod jedne rahle, prozračne mrežice od tankih niti paučine što nam omogućuje da ga uočimo. U takvim, mogli bi pretpostaviti, privremenim zaklonima, pronalazimo ovu vrstu obično u kućama, na fasadama, ulaznim holovima zgrada, hodnicima i općenito u naseljima. Zatekli smo ga i na fasadi Centra za posjetitelje u Belom. Suprotno tome, izvan naselja češće smo ga uočavali u prethodno spomenutim, šatorastim mrežama – dobro skrivenim i zamaskiranim. Takve su „trajne“ mreže, izgledom nalik mekanoj foliji načinjenoj od gustog i neobično finog pamučastog tkanja, na površini redovito obložene česticama zemlje (sl. 2) ili dijelovima hitinskog oklopa člankonožaca koje su bile plijen pauku. Sudeći po čvrstoći i debljini oklopa plijena „zvjezdastomrežni“ pauk specijaliziran je za lov kukaca, dvojenoga i jednakonožnih rakova – babura – svojevrsnih „oklopnika“. Zasad ne znamo čemu ti ostaci pričvršćeni na mrežama služe. Možda da odvrate pažnju pticama ili drugim grabežljivcima koji se paukovima hrane? Ili ih pauk jednostavno odloži i uplete na površinu mreže jer mu je tako najjednostavnije? (M.R.)

Skroviti pauk

Sl. 2. Pauk “zvjedastomrežac” i usporedba veličine pauka i mrežice s kokonom bogomoljke (foto: M. Randić)