kupala1

Sup Kupala u oporavilištu u Njemačkoj

Priroda Novosti, zanimljivosti

Naš bjeloglavi sup Kupala, pušten na slobodu 17. rujna 2018. godine, trenutačno se nalazi u oporavilištu za divlje ptice u gradu Dresdenu u Njemačkoj.

Supa Kupalu (sl. 1.) spasili smo iz mora kod otoka Plavnika u lipnju 2018. godine te je prstenovan u Oporavilištu u Belom gdje je proveo tri mjeseca na oporavku. U društvu ostalih pet supova pušten je na slobodu te se, za razliku od ostalih koji su krenuli južno, uputio na sjever.

Sup Kupala u oporavilištu u Njemačkoj

Sl. 1. Sup Kupala u oporavilištu u Dresdenu (foto: Steffen Keller; Wildvogelauffangstation Dresden, Umweltzentrum Dresden e.V.)

Preletjevši Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Slovačku, Češku i Poljsku, nastavio je Njemačkom do mjesta Mirow, odnosno najsjevernije točke u njegovom kretanju Europom koju je zabilježio GPS uređaj postavljen na leđima Kupale (sl. 2). Slijedio je njegov povratak južno u smjeru grada Dresdena u Njemačkoj gdje je, u potpunosti iscrpljen, pronađen dana 22. listopada 2018. Odlazak daleko na sjever te neiskustvo i nemogućnost pronalaska hrane bili su gotovo kobni za ovog mladog supa, no letovi juvenilnih ptica s Kvarnera na sjever Europe do sada su već zabilježeni u više navrata. Naime, mladi supovi u svojim lutanjima redovno se pridružuju kolonijama supova u mediteranskom i balkanskom dijelu Europe i Bliskom istoku, gdje u skupinama tada lakše pronalaze hranu, a za pretpostaviti je da je Kupala na tom putu bio sam i nije pronašao niti jednu koloniju supova, jer u Njemačkoj supova i nema.

Sup Kupala u oporavilištu u Njemačkoj

Sl. 2. Zahvaljujući GPS uređaju pričvršćenom na leđima supa zabilježena je ruta njegova leta.

Od dana pronalaska supa u kontaktu smo s direktorom oporavilišta u Dresdenu, gospodinom Steffenom Kellerom, te je odlučeno da sup „prezimi“ u njemačkom oporavilištu, gdje su mu osigurani adekvatni uvjeti za njegov boravak.

S kolegama iz Njemačke dogovoreno je da će sup Kupala biti prevezen u Oporavilište u Belom na otoku Cresu početkom ožujka 2019. godine, kako bi dobio priliku socijalizirati se s preostalim supovima koji su trenutačno u creskom oporavilištu, a prije njegovog ponovnog puštanja na slobodu.

Zahvaljujemo se Wildvogelauffangstation Umweltzentrum Dresden e. V. na uloženom trudu i suradnji!

Tomislav Bandera Anić, CWR (Certified Wildlife Rehabilitator)